Съдия д-р Марияна Ширванян и съдия Валентин Пушевски от Административен съд – Варна днес – 7 декември 2021 г.,имаха виртуална среща със студенти 4 курс от Икономически университет - Варна, специалност Логистика, дисциплина Митническо право, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна .

Темата на онлайн дискусията беше "Решенията на Съда на Европейския Съюз по преюдициални запитвания на съдии от Административен съд – Варна в областта на митническото право“. За организацията на европейското право говори д-р Марияна Ширванян и за митническото право, което се прилага на територията на цялата общност.

Съдия Ширванян се спря на някои решения на Административен съд – Варна по дела от областта на митническото право и разясни процедурата по отправяне на преюдициални запитвания от националните съдии, както и на правомощията на ОЛАВ, при разследване на нарушенията в областта на митническото право. За акцизите и нарушаването на митническото право говори съдия Валентин Пушевски, като се спря по-подробно на факта, че при установяване на стоки без бандерол от органите на реда, задължително се образува досъдебно производство, защото липсата на акцизен бандерол на стоките е престъпление и те се изземват от държавата.

Да бъдат особено внимателни, когато поръчват стоки от държави, които не са членки на ЕС, посъветваха съдиите младите хора, като им обърнаха внимание, че могат да намерят информация за митата на стоките в ТАРИК.

На въпрос на студентите, за най-високата стойност, на която са имали дела за акцизни стоки без бандерол, съдия Ширванян сподели за касационно дело с над 2 милиона лева стойност на стоките и съвместно със съдия Пушевски поеха ангажимент да дадат подробни отговори на всички останали въпроси на младите хора, за които не остана време в онлайн срещата.

Срещата бе организирана от преподавателя гл. ас. д-р Диана Димитрова от "Катедра правни науки“ при ИУ – Варна и се проведе в изпълнение на договора за сътрудничество между Икономически университет – Варна и Административен съд – Варна.