Експерти от Регионалния археологически музей в Пловдив са установили, че има нарушени археологически пластове в прокопаните незаконно тунели на Главната, съобщи за Радио "Фокус"- Пловдив археологът София Христева. Тя обаче все още не може да твърди със сигурност дали видяното в по-малкия изкоп са действително седалки от Античния стадион. “Този път бяха отворени хубаво двата изкопа, успяхме да проследим, че в горната част има нарушени археологически пластове. В големия изкоп се виждат горели деструкции и подови нива", каза Христева. “В другия, по-малък изкоп, за който се говори, че има седалки от стадиона, единственото, което успях да видя са два мраморни камъка, поставени един върху друг в единия ъгъл на изкопа", добави археологът, като поясни, че не е влизала вътре, тъй като е нямало осигурен достъп. Освен това там има и много строителни материали, които трябва да бъдат разчистени.

София Христева твърди, че така тя не може да бъде сигурна, че тези мраморни плочи са седалки, стълби, или каквито и да са други конструкции от Античния стадион, докато там не се разчисти и не се влезе, за да се види отблизо. Въпреки това археологът допуска, че е възможно да са седалки, но това трябва да бъде със сигурност доказано.

Христева се надява до една-две седмици да и бъде осигурен достъп до малкия изкоп, за да даде сигурно становище, че това е конструкцията на стадиона.

“Аз материал за сега не съм виждала. За да се извади такъв, трябва да се разшири изкопа. Това, което се знае е, че неговата дълбочина е 4.50 м, затова ще е необходима стълба, с която да се слезе и да се разчистят мраморните камъни. Само така ще може да се каже от каква структура са те.

София Христева поясни още, че комисията, която първо е посетила незаконните изкопи под Главната е била инициирана от общината. Те са направили констативен протокол за нарушението на сградата.

Припомням, че собственик на имот на Главната в Пловдив се разширява, като прокопава подземни тунели в земята под магазин за дрехи. Това съобщи кметът на Район "Централен“ Георги Стаменов преди време. За това незаконно действие сигнализирали съседи, след като им пропаднал входът, а отдолу се отворила 10-метрова дупка.

"В момента, в който ни сигнализираха, започнахме проверка, със съдействие на полицията“, каза Стаменов. Всъщност това е втора проверка на въпросния собственик, след направена такава миналата година. Съставен е констативен акт за изкопни дейности под обекта с предписание за незабавно спиране на строителството. Информирани са всички отговорни институции - НИНКН, РДНСК, Община, Археологически музей и Прокуратура. Компетентните органи са направили оглед и е издадено предписание.

Собственикът обяснил, че неговият мотив е бил да извърши аварийни укрепителни дейности, тъй като почвата слягала. Експертите са установили, че в избените помещения е издълбано в дълбочина.

Твърди се неофициално, че експертите са се натъкнали на мраморни седалки от Античния стадион на Филипопол в прокопаните незаконни тунели. Засега все още не може да се каже дали от там има изнесени ценни артефакти.

Цветана ТОНЧЕВА