На фона на изострената ситуация около Украйна министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис ще се опита да постигне "деликатен баланс“ и да запази разговора му с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин на чисто двустранно ниво – с обсъждане на отношенията между двете страни и с акцент върху енергийните въпроси, коментират в редакцията на електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Украинската криза допълнително тества отношенията на Москва със Запада, отбелязва изданието. Гърция е член на Европейския съюз и НАТО, което е в основата на нейната външна политика, но въпреки това Мицотакис ще се опита да насочи разговора с Путин изцяло към двустранните отношения между Москва и Атина.

"Той подкрепя и уважава решенията на тези организации. Но това не изключва разширяването на отношенията с Русия“, цитира изданието думите на източници, които същевременно отбелязаха, че връзките на Гърция с Русия, постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, ангажирана с международното морско право, "са исторически“.

Превод и редакция: Тереза Герова