Опасен прецедент е отхвърлянето на предложението ни в сградите на Народното събрание да се влиза със зелен сертификат. Това каза от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Декларацията от името на ПГ на ГЕБ - СДС е провокирана от опасният прецедент, с който започна работата си 47-ото Народно събрание, а именно вчера Председателският съвет отхвърли предложението на ПГ на ГЕРБ - СДС в сградите на Народното събрание да се влиза със зелен сертификат, антигенен тест или PCR тест. Това решение на мнозинството на променята по своят характер има няколко последици или аспекта. На първо място може би то дефинира кой в тази държава се счита за богопомазана или богоизбран. Тези, които не желаят да спазват мерките, законите, разпоредбите, заповедите, като че ли единствено се намират в тази пленарна зала", каза още Десислава Атанасова.

"На второ място се доказа, че клетвата - да се спазва Конституцията и закона, вероятно за част от вас не важеше и в качеството им на министри, а и в качеството им на народни представители и към момента. На трето място- за вас не само двойният стандарт е норма, очевидно, но и показвате, че не зачитате труда на българските лекари, които се борят две години с пандемията, скръбта на всчики, загубили свои близки и роднини, но и за вас човешкият живот и здравето на вашите колеги, работещите в администрацията, журналистите няма никакво значение", допълни още Десислава Атанасова.

Тя попита дали това е новият морал в политиката. "Нали само преди дни заявихте, че ще се влага нов смисъл в думата народен представител. Очевидно новият смисъл е, че за народните представители могат едни правила да съществуват, за всички останали българи, са други", допълни още председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС.

Според нея народните представители трябва да дават личен пример.

Десислава Атанасова предложи две решения в заповедта на министъра на здравеопазването да бъде включено изискването за зелен сертификат и за Народното събрание или втори тип решение да отмени за територията на Република България изискването за представянето на този сертификат.