Зафир Зарков - общински съветник и председател на работната група за разработване на наредба за регламентирането на нискоемисионна зона (НЕЗ) в София, ще вземе участие в хибридното събитие "Предизвикателства и възможности за подобряване на качеството на въздуха“, организирано от Clean Air Fund в партньорство с ICCT, FIA, TRUE, Шведско-Българска търговска камара и "Зелена София" към Столична община. Това съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет.

Събитието ще се проведе в София от 10.00 до 12:30 ч. в Hyatt Regency Sofia и онлайн на Facebook страницата на "Зелена София" от 10.30 до 11.30 часа.

"Въвеждане на нискоемисионна зона в София: Очаквани ползи по отношение на емисиите от NOX и ФПЧ" е проучване, направено от International Council on Clean Transportation (ICCT) през 2020 г. по поръчка от Clean Air Fund, която наскоро започна да работи в България.

Проучването е направено, използвайки базата данни с реални емисии от европейските превозни средства на инициативата TRUE, информацията за състава на регистрираните автомобили в град София и на базата на направените през 2017 г. дистанционни измервания на емисиите на 20 хил. автомобила, извършено от "Зелена София".



Организацията е правила проучвания за ефектите от прилагане на нискоемисионни зони и за други градове в Европа, сред които Париж, Лондон и Варшава.

В събитието ще вземат участие:

- Зафир Зарков - общински съветник и председател на работната група за НЕЗ;

- Йоан Бернард - атарши изследовател, ICCT;

- Кейлин Лий - научен сътрудник, ICCT;

- Агата Де Ру – portfolio Manager, Clean Air Fund;

- Шийла Уотсън – заместник-директор, FIA Foundation;

- Н. Пр. Катарина Рангнит, посланик на Швеция в България.

Модератор ще бъде Елица Панайотова, координатор на проект "Зелена София" към Асоциацията за развитие на София.

Повече за събитието и регистрация - тук.

Събитието е част от шведската седмица, организирана от Шведско-Българската търговска камара в периода 6-12 декември 2021 г.

Clean Air Fund e организация, която работи в световен мащаб по проекти, които целят да помогнат в предоставянето на чист въздух за всички. Създадена е през 2019 г. и е базирана в Лондон.

International Council on Clean Transportation (ICCT) е международна неправителствена организация, която провежда проучвания, свързани със замърсяване на въздуха от автомобили в световен мащаб.

The Real Urban Emissions (TRUE) Initiative е международна инициатива, насочена към популяризиране на дистанционните измервания на емисиите от автомобилите в световен мащаб. Основна цел на организацията е постигане на по-чисти превозни средства и подобряване на качеството на въздуха в градовете.

FIA Foundation e международна благотворителна фондация, която работи: в сферата на пътната безопасност; практически екологични изследвания и интервенции за подобряване на качеството на въздуха и справяне с изменението на климата; стратегическо застъпничество с голямо въздействие в областта на предотвратяването на пътнотранспортни инциденти и горивната ефективност на моторните превозни средства.

Основна цел на организацията е осигуряването на "безопасна, чиста, справедлива и зелена мобилност за всички".