Брюксел ще се опита да увеличи геополитическата тежест на Еврпейския съюз, като предложи ново политическо оръжие, което ще му позволи по-лесно да налага санкции на икономически съперници като Китай - и дори САЩ, съобщава изданието Politico в редакцията си за Стария континент.

Макар че формата на икономическата "гаубица“, която ЕС има предвид, със сигурност е нова, европейските страни със свободна търговия и търговски експерти вече предупреждават, че тя може да се взриви в лицето на най-големия търговски блок в света.

Предложението на Европейската комисия за оръжие срещу принуда идва след години на оплакване от ЕС, че е уязвим на икономическо изнудване от страни, които използват разделението между европейските нации за собствени цели, тъй като ответните санкции могат да бъдат наложени само с единодушие. За да се противопостави на тази слабост, този нов инструмент ще позволи на Комисията да налага търговски санкции срещу страна извън Блока, която 27-те държави от ЕС може да блокират само с мнозинство.

През последните години ЕС често се оказва на милостта на своите съперници, които са експерти в игрите в стил "Разделяй и владей“. Китай отправи заплахи срещу френското вино и немските автомобили и дори обеща да не купува самолети на Airbus в опит да закрие редица политически инициативи от ЕС. По същия начин Брюксел оспори американските мита върху европейската стомана и алуминий, след като Вашингтон подчерта, че европейските метали представляват заплаха за американската национална сигурност.

В Брюксе са ядосани, че Европа остана с вързани ръце за опити за възстановяване на връзките с Иран чрез повторното налагане на санкциите на САЩ при администрацията на Доналд Тръмп. По това време няколко европейски дипломати твърдяха, че част от функцията на инструмента за борба с принудата трябва да бъде насочена към това САЩ да бъдат възпрепятствани да диктуват външната политика на ЕС, макар че не е ясно дали предложението, което ще бъде представено днес, ще осигури смислен начин за заобикаляне на тези видове санкции от Вашингтон.

В новия проектозакон, който е на разположение на редакцията, се казва, че Европа е изправена пред "законодателна празнина“ относно това как да реагира на този вид "реална политика“, докато търговията става "все по-сериозно оръжие в геоикономически контекст“.

"Съюзът в момента няма законодателна рамка за действие срещу икономическата принуда. Нито един от съществуващите правни инструменти не разглежда въпроса за икономическата принуда“, се казва в проекта.

Превод и редакция: Тереза Герова