Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин ще проведе разговори в Сочи с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. От пресслужбата на Кремъл информираха по-рано, че на срещата се планира да бъде обсъден целият спектър от въпроси, свързани с руско-гръцкото сътрудничество в политическата, търговската, икономическата, културната и хуманитарната област, както и да се обменят мнения по актуални въпроси на международния и регионалния дневен ред, предава TACC.

На свой ред официалният представител на гръцкото правителство Йоанис Ойконому поясни, че Мицотакис възнамерява да обсъди с Путин сътрудничеството между двете страни в областта на енергетиката, туризма, културата и образованието.

Ойконому отбеляза, че това е първата среща на Мицотакис с руския лидер в качеството му на премиер. Двамата са се срещали в Атина през 2016 г., когато Мицотакис беше начело на тогава опозиционната "Нова демокрация“.

Двустранно сътрудничество

По-рано руският посланик в Атина Андрей Маслов подчерта, че отношенията между Русия и Гърция се развиват много положително, "дори пандемията не замрази политическия диалог, който е интензивен и смислен“. В тази връзка той отбеляза, че програмата за двустранни контакти тази година е била много богата. През март руският премиер Михаил Мишустин представлява страната на тържествата в Атина, посветени на 200-годишнината от Гръцката революция; през октомври председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко посети Атина, където се срещна с председателя на парламента Константинос Тасулас, освен това външните министри Сергей Лавров и Никос Дендиас поддържат редовни контакти, допълни посланикът.

Маслов добави, че след миналогодишната рецесия поради пандемията двустранната търговия се е увеличила с 56% през първите девет месеца на тази година, а инвестиционното сътрудничество се развива. Освен това, отбеляза дипломатът, Русия е надежден доставчик на природен газ за Гърция. Той припомни, че през август от името на Путин в страната бяха изпратени руски противопожарни самолети и хеликоптери в помощ за справяне с горските пожари.

Очакванията на гръцката страна

Първият заместник-министър на външните работи на Гърция Милтиадис Варвициотис каза по-рано в интервю за ТАСС, че посещението на Мицотакис ще допринесе за развитието на по-нататъшните двустранни отношения. По думите му усилията на страните на този етап са съсредоточени в областта на енергетиката, транспорта, туризма, инвестициите и междурегионалното сътрудничество.

Варвициотис отбеляза също, че гръцкият премиер ще стане един от малкото европейски лидери, които президентът Путин ще приеме в Сочи. Той изрази надежда, че подобна среща ще сигнализира за съживяване на двустранните отношения, "което обаче не променя основните характеристики на външната политика на Гърция“ по отношение на ЕС и НАТО. В същото време, според Варвициотис, Руската федерация като цяло е ключов фактор в архитектурата на европейската сигурност.

В навечерието на посещението си в Сочи гръцкият премиер проведе отделни телефонни разговори на 6 декември с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и председателя на Комисията по външни отношения на Сената към Конгреса на САЩ Робърт Менендес. Страните стигнаха до общия извод, че Гърция освен всичко друго е ценен и надежден съюзник на САЩ, обобщи Protothema след разговорите им.

Превод и редакция: Тереза Герова