Законодателите в САЩ изключиха разпоредбата за налагане на санкции срещу газопровода "Северен поток 2“ от договорения проектобюджет за отбрана, съобщава руският вестник ВЗГЛЯД.

"(Законопроектът) включва 4 милиарда долара в Европейската инициатива за сдържане (EDI) и допълнителни инвестиции за целите на EDI, приблизително 569,8 милиона долара, отколкото бе искането (Белия дом)“, според законопроекта, публикуван от профила на Камарата на представителите на САЩ.

В петък американските сенатори не успяха да се споразумеят за изменения в бюджета за отбрана поради разногласия относно "Северен поток 2“. По-рано САЩ обещаха да продължат да налагат санкции срещу газопровода в съответствие със Закона за защита на енергийната сигурност на Европа (PEESA).

Във Вашингтон включването на кораб на федералната германска провинция Мекленбург-Предна Померания в списъка със санкции беше наречен "фатален сигнал“. Министерството на финансите на САЩ също така наложи санкции срещу базираната в Кипър компания Transadria и кораба Marlin, плаващ под руски флаг.

Кремъл нарече новите санкции незаконни и погрешни, особено на фона на опитите за установяване на диалог между Русия и САЩ. Външният министър Сергей Лавров отбеляза, че западните страни, водени от САЩ, налагат санкции "на всичко подред, с или без причина“.

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов на свой ред подчерта, че опитите на САЩ да водят "диалог чрез санкции" с Русия са неприемливи и нарушават международното право. Тогава стана известно, че администрацията на Байдън се противопоставя на инициативата на Конгреса за нови санкции срещу руския газопровод "Северен поток-2“.

***

Москва. Ако зимата в Европа се окаже студена, което е много вероятно, включително поради активния феномен Ла Ниня, който е свързан с понижаване на глобалните температури, регионът може да се сблъска с недостиг на природен газ в края на отоплителния сезон. Това заяви пред вестник "Известия“ Дмитрий Скрябин, портфолио мениджър на "Алфа-Капитал“, коментирайки увеличението на цените на синьото гориво.

По-рано през деня цената на газа в Европа на лондонската фондова борса ICE достигна почти 1129,4 долара за 1000 кубически метра. Така общият ръст на този показател в сравнение с цената на затваряне предния ден беше около 7%.

Първо, според Скрябин, това се дължи на настъпването на зимния период. Второ, миналата седмица "Газпром“ обяви, че нивото на текущото производство на газ е почти максимално, т.е. едва ли е възможно да се очаква значително увеличение на доставките на газ за Европа. В понеделник от руския енергиен гигант обявиха, че европейските страни вече са изразходвали почти една четвърт от обемите на природния газ, изпомпан в подземни хранилища тази година. Приблизителната стойност е равна на 23,4%.

"Е, според последните данни, изтеглянето на газ от европейските хранилища през ноември достигна максималното си ниво за последните пет години – 11,2 милиарда кубически метра“, обясни Скрябин.

По-рано във вторник управляващият партньор на WMT Consult Екатерина Косарева заяви, че цените на газа в Европа ще продължат да растат. Станислав Митрахович, старши научен сътрудник във Финансовия университет към правителството на Русия, отбеляза, че ако ситуацията се развие неблагоприятно, студената зима ще принуди промишлените предприятия да спрат работа.

В края на ноември ръководителят на отдела за структуриране и ценообразуване на договорите в "Газпром експорт“ Сергей Комлев определи острия недостиг на втечнен природен газ като причината за газовата криза в Европа. Според него дефицитът е довел до по-високи цени от страна на регионалните играчи.

***

Москва. Алексей Навални, който излежава присъда във Владимирска област по дело за измама и легализация на престъпни средства, е решил да работи в колонията като "шивачка“. Той каза, че се е записал в шивашка работилница, "по-близка до масата на хората“, отбелязва руският вестник "Коммерсант“.

В съобщение в социалната мрежа "Инстаграм“ Навални разкрива, че е избирал между работата на дневен общ работник, готвач, пекар, помощник и шивачка. "Няма да ви отегчавам с обсъждане на тънкостите на затворническата професия. Ако не знаете нищо, добре - нямате нужда от подобни знания. Мога само да кажа, че ми харесва картината, на която съм пекар - стоя там, румен човек с бяла шапка, с ръце на бедрата, гледам хляба да се надига във фурната и се усмихвам замислено на нещо. Въпреки това реших да стоя далеч от номенклатурните позиции“, пише той в мрежата.

Навални обръща внимание на факта, че избраната от него позиция се използва само в женски род. Той уточнява още, че в заявлението за обучение и във всичките му документи пише "шивачка" и професията няма друго име.

"И аз си казах: "Не беше ли ти, Алексей, тук в "Инстаграм“ този, който се смя на феминистки, които не искат да бъдат "блогър“ и "автор“ в мъжкия род“... Е, сега животът се шегува с теб. Какво значение има за теб дали си шивачка или шивач? Така че преди не бях против феминитивите (т.е. думи като "автор“ и "редактор“), но ги смятах за маловажна глупост и сериозна причина за тролиране, а сега горещо подкрепям правото на всеки да се нарича както си иска.. . В крайна сметка езикът за това съществува и той трябва да се развива в съответствие с нуждите на обществото“.

През февруари условната присъда на Навални по делото "Ив Роше“ беше заменена с ефективна. Съдът установи, че той е нарушил условията на изпитателния срок. Политикът ще лежи две години и осем месеца в затвора. През септември беше образувано наказателно дело срещу Навални и неговите сътрудници за създаване на екстремистка общност.

***