За първи път от 11 години насам канцлерът на ФРГ Ангела Меркел не оглави класацията на американското списание Forbes за 100-те най-влиятелни жени в света. Рейтингът бе публикуван на официалния сайт на изданието по-рано във вторник.

Меркел не се класира на челно място за първи път от 2010 г. насам и за трети път от появата си на политическата сцена през 2004 г. Нещо повече - през 2021 г. Меркел изобщо не е включена в този рейтинг.

Първото място зае Макензи Скот, бивша съпруга на шефа на американската корпорация Amazon Джеф Безос. Според изданието приносът й за благотворителност се оценява на повече от 8,5 млрд. долара. В същото време организациите с нестопанска цел, на които Скот дарява средства, имат пълен контрол върху това как да се използват тези дарения.

Второ място в класацията зае вицепрезидентът на САЩ Камала Харис. Тя стана първата жена в историята на страната, която заема тази длъжност, както и първата афроамериканка на поста.

На трето място в класацията се нареди председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард. До 2019 г. тя оглавяваше Международния валутен фонд.

В рейтинга са още председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, директорът на МВФ Кристалина Георгиева, кралицата на Великобритания Елизабет II, както и тенисистката Серина Уилямс, певиците Бионсе и Тейлър Суифт.

Превод и редакция: Тереза Герова