Властите на САЩ разработва план за евакуация на американски граждани от Украйна в случай на "извънредна ситуация“ на територията на страната на фона на напрегната ситуация близо до границата с Русия, предава телевизионният канал CNN.

Според източници на медията Пентагонът ръководи разработването на план, който ще бъде използван в случай на дестабилизиране на ситуацията в Украйна след евентуална "инвазия на Русия“. В същото време събеседниците на CNN подчертаха, че в момента американските власти не виждат необходимост от евакуация, тъй като международните летища на страната функционират нормално и сухопътните граници със западните съседи на Украйна са отворени.

Както отбелязаха няколко неназовани официални лица, тези дискусии са само част от планирането на сериозно влошаване на обстоятелствата. Според тях в тази връзка американското отбранително ведомство работи по няколко сценария. Развитието включва както евакуация на държавни служители, така и износ на голям брой американски граждани от страната.

Превод и редакция: Тереза Герова