При голям интерес премина дискусията между министъра на младежта и спорта Андрей Кузманов и представители на лицензираните спортни федерации в България по новата Програмата за развитие на спорта за високи постижения за 2022 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на младежта и спорта (ММС). Повече от 2 часа продължи срещата, на която бяха обяснени и най-малките детайли при кандидатстването и новата формула, по която се изчисляват средствата.

Целта на Програмата е да се премахне максимално субективизма и да има пълна прозрачност при финансирането на федерациите с публични средства. Чрез нея ще се приложи обективен подход в анализирането и оценяването на степента на развитие на спортните федерации. Тяхното финансово подпомагане ще бъде обвързано с постигнатите количествени и качествени резултати. Ще се оптимизира координацията между централите и Министерството на младежта и спорта, ще се повиши качеството на Държавните първенства и ще бъдат създадени условия за ефективна дългогодишна подготовка на състезателите, са очакванията на много от спортните ни централи.

Новите текстове на Програмата за развитие на спорта за високи постижения за 2022 г. срещнаха голямо одобрение сред представителите на спортните федерации. Активно участие в дискусията взеха членове на централите по конен спорт, гребане, борба, кикбокс и муай тай, риболовни спортове, триатлон, спортна аеробика, тенис, карате, таекуондо ITF и естетическа гимнастика.

Министър Андрей Кузманов разясни в детайли критериите, по които ще се оценяват федерациите през следващата година.

“За първи път всички федерации ще имат финансиране. Предвидили сме и по-голям бюджет за 2022 г. в сравнение с 2021 г. Централите ще имат пълна свобода при разходването на средствата, като очакваме това да доведе до по-добри резултати за българския спорт", каза Кузманов.

В рамките на срещата бяха обсъдени постъпилите конкретни предложения за промени в текстовете на Програмата. Министър Андрей Кузманов и експертите от дирекция “Спорт за високи постижения" се спряха подробно на всяко едно от тях и го обсъдиха с вносителите. В течение на десетдневния срок за публично обсъждане в ММС бяха входирани предложения от федерациите по водна топка, конен спорт, ски, биатлон, лека атлетика, борба, гребане, кикбокс и муай тай, волейбол и скокове на батут.

Представителите на спортните федерации благодариха на министър Кузманов за възможността да споделят своето виждане. Те отбелязаха, че за първи път в подобен формат се търси тяхното мнение и поздравиха екипа на ММС за отличната работа по текста на Програмата.