Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън започнаха двустранните преговори помежду си, които за първи път се провеждат под формата на телеконферентна връзка, съобщава ТАСС.

Очаква се лидерите да обсъдят ситуацията около Украйна и движението на НАТО на изток, въпросите за стратегическата стабилност и двустранния дневен ред. Те могат да засегнат и темите за регионалната сигурност, включително ситуацията в Афганистан.

Както отбеляза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, комуникацията между Путин и Байдън може да бъде доста дълга. Разговорът, каза той, ще продължи "колкото е необходимо“.

Путин се свърза с американския си колега от резиденцията си в Сочи. Руският президент пристигна там от Ню Делхи, където беше на посещение предния ден.

Разговорът се осъществява по защитена видеовръзка, предназначена за комуникация между лидерите на двете страни. Използва се за първи път. Както беше съобщено по-рано в Кремъл, линията е създадена "дори по време на предишните администрации“, но досега е била неактивна и "фактически се поддържаше само в техническа ефективност“.

Днешният разговор между двамата лидери е петият, откакто Байдън встъпи в длъжност като американски президент. По-рано главите на двете държави са разговаряли три пъти по телефона, а в средата на юни проведоха среща очи в очи в Женева. Разговорът на четири очи продължи близо два часа и според двете страни е бил конструктивен. Срещата на върха на Руската федерация и САЩ в Женева беше първата от 2018 г.

Превод и редакция: Иван Христов