Специална сесия на парламента на Република Сръбска за обсъждане на плановете за отделяне на субекта от конституционния и правния ред на Босна и Херцеговина е насрочена за петък. Това потвърди заместник-председателят на парламента в Баня Лука Денис Сулич, който е член на управляващия Съюз на независимите социалдемократи (СНСД), предава Македонската информационна агенция (МИА)

Решението за насрочване на извънредно заседание е взето от ръководството на органа по искане на сръбския член на Президиума на БиХ Милорад Додик.

Сулич обясни, че Додик ще има възможност да говори в рамките на един час, като всички политически партии са поканени да посочат свои представители, които да изразят позицията си по предложенията, които ще бъдат представени.

"Очаквам, че ще покажем единството на РС на тази сесия“, каза Сулич, който замени председателя на парламента на РС Неделко Чубрилович, след като той "временно подаде оставка“ преди две седмици заради здравословни причини.

Тогава опозицията предположи, че Кубрилович всъщност се опитва да се защити от международните санкции, които ще го очакват, ако председателства парламентарна сесия в подкрепа на отцепническите планове на Додик.

По-рано самият Додик обяви, че ще предложи на парламента на автономната област да приеме решения, в които да се заключи, че всички решения, взети от висши представители на международната общност след подписването на Дейтънското споразумение, са незаконни.

В същото време ще бъде взето решение за преходен шестмесечен период, в който правителството на РС ще приеме закони за създаване на онези органи и институции на БиХ, чиято законност се оспорва от Баня Лука.

Превод и редакция: Тереза Герова