Министерството на туризма организира кръгла маса под надслов "Зелени иновации в туризма“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството. Във фокуса на срещата, която се проведе в навечерието на връчването на Годишните награди в туризма - 2021, бяха поставени добрите практики, политиките и тенденциите за устойчив туризъм и кръгова икономика. Целта на дискусиите бе да се насочи вниманието върху въпросите, които търсят отговор, както и върху възможностите за сътрудничество между различните заинтересовани страни с цел повишаване на конкурентоспособността на туристическия бизнес в България.

В приветствието си към участниците министърът на туризма подчерта, че посоката недвусмислено бе зададена от декларацията в Глазгоу, както и от новите бизнес модели, родени в резултат на пандемията.

"Зелените иновации представляват голям потенциал за повишаване на конкурентоспособността на туристическия бизнес. Чрез производството на екологично чисти продукти и прилагането на екологични технологии в своите бизнес цикли, туристическите фирми могат да повишат своята конкурентоспособност и да навлязат в нови международни вериги на добавена стойност“, изтъкна министър Балтова. Ключовата дума е "свързаност“, защото всичко е свързано, ние живеем в свят, в който никой не е сам за себе си и ние все по-осезаемо усещаме това. Насърчаването и прилагането на зелените иновации в туристическия сектор може да подобри чувствително състоянието на околната среда, да намали изчерпването на ресурсите и да увеличи сигурността на енергийните доставки. Взаимодействието в тази посока на всички заинтересовани страни ще доведе до устойчивото развитие на сектор туризъм, подчерта служебният министър.

По думите й справянето с екологичните предизвикателства и повишаването на конкурентоспособността на туристическите предприятия, чрез развитието и прилагането на иновативни технологии и процеси, са сред основните приоритети, стоящи пред устойчивото развитие на туризма. Тя допълни, че България споделя ценностите на декларацията от Глазгоу за климатични действия в туризма, обърна специално внимание върху необходимостта от ефективно събиране и боравене със статистически данни в туризма, опазването на околната среда чрез устойчив подход в бизнеса, както и намаляването на количеството пластмаса в Европа.

В специално видео обръщение към участниците в кръглата маса генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили подчерта важността на инициативата, особено в момент, когато туристите могат да бъдат много важен фактор при посрещане на предизвикателствата, свързани с климатичните промени. Декларацията от Глазгоу за климатични действия в туризма, приета по време на Конференцията на ООН за климата COP 26, "осигури амбициозна пътна карта, чрез която да се ускори възстановяването на туризма и да бъдат осигурени решителни действия и ангажименти, за да намалим наполовина въглеродните емисии от туризъм през следващото десетилетие“, каза в обръщението си Пололикашвили. Той изрази увереност, че кръглата маса "Зелени иновации в туризма“ ще помогне за осъзнаване на значението на декларацията от Глазгоу и ще допринесе за широкото възприемане и прилагане на принципите й в България и в системата от ценности в туризма.



Генералният секретар на международната организация лично благодари на българския министър за подкрепата и съвместното партньорство на приключилата среща на СОТ в Мадрид. "Вашето съдействие и подкрепа е ключово за нас. Заедно можем да изградим една нова зелена култура в името на бъдещето на туризма“, заяви той в заключение.

Основните теми, които дискутираха експерти и представители на бизнеса, бяха тенденциите в туристическия бизнес и новите предпочитания на туристите, насочени към зелени и устойчиви продукти; как най-ефективно да бъдат насърчени устойчивите практики в туризма, като например замяната на пластмасови чашки, сламки и контейнери със стъклени и произведени чрез алтернативни иновативни технологии, споделените усилия за изпълнение на ангажиментите по Декларацията от Глазгоу и намаляването на въглеродния отпечатък на туризма върху околната среда, както и конкретни възможности за партньорства между администрация, бизнес, образователни институции и неправителствения сектор.

В кръглата маса участваха също заместник-министри на министерствата на туризма, на околната среда и водите и на земеделието, храните и горите, които представиха важни инициативи и опит.

Заместник-министърът на МОСВ Ренета Колева представи ангажиментите на туристическия бизнес и предстоящите промени, съгласно Наредбата за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда. "Нещата ще се променят реално, когато се въведе принципът "замърсителят плаща", заяви убеждението си заместник-министър Колева. Тя представи идеята за разширена отговорност на производителите на пластмасови и други замърсяващи природата продукти чрез покриването на разходите с продуктова такса, плащането на която трябва да влезе в сила от началото на 2025 година.

Явор Гечев, заместник-министър на земеделието, храните и горите представи темата за "Устойчиво земеделие и туризъм" и връзката между добрата и качествена храна и туризма у нас. Той постави специален акцент на винения туризъм - един от успешните, отличаващи и привлекателни туристически продукти на дестинация България. По думите му Зелената сделка ще промени Европа и света и страната ни трябва да се приспособи към новите реалности, за да има развитие в определени сектори.

В рамките на кръглата маса заместник-кметът на Бургас Весна Балтина постави акцент върху инициативата "Син етикет", като представи проекта "Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж", в крак с европейското законодателство. Тя съобщи, че България има свой бутиков остров - Св. Анастасия, който от няколко години е обявен за остров без пластмаса. Наблюдения показват, че в резултат на предприетите действия, пластмасите, които събират подводните течения около острова, са много по-малко и те идват главно от международни води. Друго уникално самобитно място, което предстои да се превърне в туристически обект без пластмаса, това е етнографският комплекс към рибарското селище Ченгене скеле, съобщи още заместник-кметът на Бургас.

В края на събитието председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров изненада министър Балтова, като ѝ връчи картина, изобразяваща кораб в бурно море. Той ѝ поднесе подаръка с думите, че корабът символизира успешното преминаване на министъра през бурното море на българския туризъм.