Развитието в Източното Средиземноморие, начините, по които схемата за тристранно сътрудничество Гърция-Кипър-Израел допринася за мира, стабилността и сигурността в региона, както и потвърждаването на стратегическия и независим характер на двустранните отношения с Израел ще са доминиращи теми в рамките на визитата на премиера на южната ни съседка Кириакос Мицотакис в Израел във вторник, отбелязва държавната информационна агенция ANA-MPA.

Това е първото официално посещение на гръцкия премиер след смяната на политическото ръководство в Израел. Той ще се срещне с новия министър-председател Нафтали Бенет и новия президент на Израел Исак Херцог.

Очаква се Мицотакис да обсъди начини за по-нататъшно развитие на сътрудничеството в области като пандемията, високите технологии и изменението на климата, според източници от правителството в Атина. След срещите предстои тристранната среща на върха Гърция-Кипър-Израел с участието на президента на Република Кипър Никос Анастасиадис.

Очаква се тристранната среща на върха да бъде възможност за преглед на последните събития в Източното Средиземноморие, но също и на предизвикателствата, пред които са изправени трите държави, включително дестабилизиращата роля на Турция в региона, и за по-нататъшно укрепване на вече тясното сътрудничество между трите страни.

Тримата лидери ще приемат и съвместна декларация, която ще касае бъдещото им сътрудничество, както и значението на схемата 3+1 с участието на САЩ. Тристранният дневен ред ще включва също сътрудничество в областта на енергетиката, възобновяемите енергийни източници и гражданската отбрана.

Превод и редакция: Тереза Герова