В понеделник вечерта в един от етнически смесените райони на Косовска Митровица неивестни лица са окачили знамена на Албания и Армията за освобождение на Косово (АОК). Това съобщиха от Службата за Косово и Метохия към правителството на Сърбия, предава белградската електронна медия B92.

В изявлението се посочва, че това е "умишлена, опасна провокация, целяща да предизвика небалансирана реакция на сръбския народ в северната част на провинцията, която пострада тежко от ръцете на терористите от АОК“.

От Службата за Косово и Метохия смятат, че въпреки че извършителят бива прикриван, отдаването на почит към "терористичната АОК има своя разпознаваем подпис и води чак до властите в Прищина“.

В изявлението се оценява, че "очевидното намерение на Албин Курти е отново да повиши напрежението в северната част на Косово и Метохия, да провокира инциденти и по този начин да се опита да събере политически точки“.

Посочва се още, че "фактът, че Курти не е добре дошъл в сръбските общности в Косово и Метохия, а северът от провинцията е негова ежедневна мания, не може да бъде компенсиран с подобни действия и издигане на знамена на терористични организации в сръбските общности“.

"Ясно е, че Курти очевидно не се интересува от диалог и нормализиране на отношенията, но се интересува от ново разгаряне на напрежение, чрез което за пореден път да покаже истинското си лице на екстремист, маскиран като политик“, заключават от правителствената служба.

Превод и редакция: Тереза Герова