Гражданите и управляващите от новите партии на мнозинството ще имат полза от активна и добре работеща опозиция в лицето на ГЕРБ. Това каза в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ политологът доц. Стойчо Стойчев.

"ГЕРБ заявяват, че ще бъдат оттук насетне ясна опозиция, няма да подкрепят управлението, ще генерират някакви алтернативни политики. От това ние като гласоподаватели, като граждани можем само да спечелим, защото силната опозиция в парламента означава по-отговорно и адекватно правителство. Защото като имаш силна конкуренция, която постоянно те изненадва с нови неща, ти си адекватен, подготвяш се, не се самозабравяш или не се залежаваш в удобството на министерските кресла", поясно той.

"Не толкова за съкращенията да мислим, колкото за оптимизиране на работата на съществуващите ресурси, впрягането им в някаква конструктивна работа да се свърши", коментира още доц. Стойчо Стойчев по повод изказването на Асен Василев, че се предвижда съкращаване на 30 000 работни места от държавната администрация.

"Такива планове съм чувал много, резултатите винаги след това са били не просто намалена администрация, а напротив - увеличена, и то увеличена в пъти. Така че пожелавам на господин Василев, като стане сега министър живот и здраве, ако не да съкрати, то поне да не увеличава бройката на заетите в държавната администрация, да оптимизира работата на тези, които в момента са там. Той говореше за съкращения на хора, които са в пенсионна възраст, предполагам че на тяхно място няма да се пускат нови конкурси за назначаване. Това е един от вариантите, който няма да се повлияе на безработицата, защото тези хора преминават в пенсионната система“, каза още той.

Според него трябва да бъде извлечена максимална полза от ресурса, с който разполага държавата.

Доц. Стойчо Стойчев посочи, че идеята да има четирима вицепремиери не е най-функционалното възможно разпределение.

"Ясно е сега, че всичко в момента в състава на това правителство се подчинява на коалиционната логика, една бих казал обичайна коалиционна логика – с квоти, с ясно разделение вътре за това кой какво получава. Очевидно, че това е единственият възможен вариант тези 4 партии да постигнат коалиционно споразумение“, допълни той.

Политологът изрази надежда парцелирането на Министерския съвет по партии да не доведе до парцелиране на държавата по партии.

Габриела ГАНЕВА