Австрия се подготвя за излизане от локдауна на 13 декември, но ограниченията ще останат в сила за неваксинираните, а правилата за безопасност при посещения на ресторанти, заведения, хотели и др. тепърва ще бъдат определени. Това обяви във вторник новият канцлер на страната Карл Нехамер, предава обществената медия ORF.

"Ръководителите на федералните провинции съгласиха, че локдаунът ще бъде прекратен. Решаващият въпрос ще бъде как. Вече говорих за това. И все пак ограниченията за неваксинираните ще продължат“, каза Нехамер на пресконференция във Виена.

По думите му подробностите за излизането от локдауна ще бъдат определени по план в сряда по време на правителствена среща с експерти.

В Австрия локдаунът е в сила от 22 ноември до 12 декември. От самото начало правителството планираше да го отмени на 13 декември за ваксинираните и преболедувалите коронавирус. Ограниченията от този ден насетне ще продължат да важат само за неваксинираните. Строги мерки трябва да помогнат да се гарантира, че в случай на потенциално подобрение на ситуацията, ваксинираните и възстановените могат да се радват на Коледа и Нова година без ограничения.

Превод и редакция: Тереза Герова