Предвид "напрежението между Русия и Украйна“, лидерите на Германия, САЩ, Франция, Италия и Обединеното кралство "изразиха своята решимост да отстояват суверенитета на Украйна“, се казва в официално изявление на Елисейсклия дворец, цитирано от Ouest-France.

В резултат на телефонни разговори петте държави също "обещаха да действат за поддържане на мира и сигурността в Европа“, като обвиниха Русия в подготовка на атака срещу съседна държава. Според френското комюнике участниците в срещата припомнят също, че Русия трябва да възобнови преговорите с Украйна в рамките на Нормандската група под егидата на Франция и Германия.

Както припомня вестникът, западните страни се договориха за позицията си в навечерието на дългоочакваните преговори чрез видеоконференция между Джо Байдън и Владимир Путин. В разговора си лидерите ще се докоснат до предупреждението на Белия дом, че САЩ са готови да отговорят на Москва в случай на атака срещу Украйна. В понеделник високопоставен служител на администрацията на Байдън обяви, че при този обрат на събитията, в допълнение към икономическите санкции, Вашингтон обмисля да засили военното си присъствие в Източна Европа.

Френският вестник припомня, че в петък високопоставен американски служител увери The Washington Post, че Русия се готви за офанзива в началото на 2022 г. За нея са приготвени 175 хиляди военнослужещи. Москва от своя страна многократно отрича всякакви агресивни намерения и обвинява западните страни, че увеличават броя на "провокациите“, пише Ouest-France.

Превод и редакция: Иван Христов