Съединените щати и техните съюзници обмислят възможността за въвеждане на нови санкции срещу Руската федерация, насочени срещу редица кредитни институции и Руския фонд за преки инвестиции и по-специално ограничаване на конвертирането на рублата в случай на руска атака срещу Украйна. Това съобщи Bloomberg във вторник, позовавайки се на свои източници.

"Санкциите, които биха могли да бъдат наложени, включително срещу някои от най-големите банки в Русия и Руския фонд за преки инвестиции, са една от възможните опции, които [американският] президент Джо Байдън може да очертае във вторник по време на разговор с [руския колега] Владимир Путин“. "Те смятат, че най-тежката мярка би била прекъсването на връзката със SWIFT, но това би нанесло сериозен удар на гражданите на Русия. Следователно служителите са по-склонни да лишат Москва от възможността за конвертиране на рублата в долар, евро и британски паунд“.

Освен изключването на Русия от банковата платежна система SWIFT, се обсъжда и забрана за инвестиране в руския публичен дълг на вторичния пазар, отбелязва агенцията.

Преговорите между президентите на Руската федерация и САЩ под формата на телеконференция са насрочени за 17:00 ч. българско време

Превод и редакция: Иван Христов