Очаква се премиерът Кириакос Мицотакис да обсъди целия спектър от въпроси, засягащи Гърция и Русия, на срещата си в сряда с руския президент Владимир Путин в черноморския курорт Сочи, пише Kathimerini.

Двамата мъже са се срещали преди, през май 2016 г., в Атина, когато Мицотакис беше новоизбраният лидер на тогавашната опозиционна партия Нова Демокрация.

Във време, когато кризата в Украйна заплашва още повече да влоши отношенията на Русия със Запада, има известен риск в срещата, отбелязва изданието. Но представители на Атина настояват, че тя ще се фокусира изключително върху двустранните отношения, като същевременно отбелязват, че Гърция е член на Европейския съюз и НАТО, които "формират основата на нейната външна политика. Тя подкрепя и уважава решенията на тези организации“.

Същите правителствени източници посочват и дългогодишните отношения между Гърция и Русия и твърдата подкрепа на последната за международното морско право, включително правото на Гърция да разшири своите териториални води, както и нейната положителна позиция по кипърския въпрос.

Ден преди срещата си с Путин Мицотакис ще направи петчасово посещение в Израел, за да участва в тристранната среща с домакините и Кипър.

Очаква се трите страни да публикуват изявление относно последните събития в Източното Средиземноморие.

Това ще бъде първата среща на Мицотакис с неговия израелски колега Нафтали Бенет, който е на поста от юни, и президента Исак Херцог, който положи клетва миналия юли.

Израелското правителство отмени всички официални посещения за тази и следващата седмица поради появата на Омикрон мутацията на коронавируса. Бенет обаче реши, че тристранната среща все пак ще се състои.

Превод и редакция: Иван Христов