Много е важно, че първата характеристика на мнозинството, което започва да се очертава, е, че то ще може да функционира самостоятелно без ДПС и ГЕРБ, тоест без онези политически формации, които са носители на корупционния вирус. Това каза Христо Иванов от "Демократична България“ по време на консултациите при президента за съставяне на правителство, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"Надявам се, че този път ще имаме успех и заедно ще излъчим управление. Колкото и труден да изглежда процесът по формиране на това управление, той е една идея по-лесен, защото всички са наясно, че няма къде да се ходи. Въпросът е как ще съумее да функционира то след това. Това управление осигурява на страната не просто редовно правителство, което е много важно, но и възможността да започнем промяната. Промяната не трябва да се разглежда като смяна на един с друг, а като дълбока трансформация на това как се управлява“, каза още той.

По думите му следващата възможност пред това управление е рестартът на Прокуратурата и Висшия съдебен съвет.

"Това няма да е просто. За да е трайно и дълбоко, ще изисква и по-големи мнозинства. Ще работим за това да има конституционна промяна. Не просто да бъде излъчен нова състав на Инспектората или на ВСС и не просто да се опитаме да окажем обществено влияние върху Иван Гешев да си подаде оставката, защото това трябва да се случи. Това управление ще може да започне модернизацията и трансформацията на администрацията. Ще може да направи важни стъпки в много отношения, но ще бъде трудно заради изключително хетерогенния характер на мнозинството, което се формира. "Демократична България“ влиза в това мнозинство с намерение да внесем в него капитала на нашата формация. Този капитал не е наш, а на общността, която дълги години се бори за тази промяна“, добави Христо Иванов.

Той заяви, че от "Демократична България“ ще отстояват евроатлантическата ориентация на България, включително присъединяването на страната ни към Еврозоната в уречените срокове.

Теодора ПАВЛОВА