От "Грийнпийс" удариха на камък за комплекс "Марица изток" е водещо заглавие на вестник "Старозагорски новини". В поредната им акция новите депутати си взели бутилки с "Въглищна вода", но отказали ангажимент да затворят въглищните централи до 2030 г. В деня, когато народните представители на 47-ото Народно събрание трябваше да положат тържествена клетва, че ще работят за благото на българския народ, привнесената у нас екологична организация "Грийнпийс" все пак успя да ангажира вниманието на част от тях с акцията си - безплатна почерпка с бутилка "Въглищна вода". "Данните от изследвания са категорични. Водите на България са замърсявани и силно експлоатирани от въглищната индустрия. Ако тази ситуация скоро не се промени, рискуваме създаване на траен недостиг на вода за нуждите на екосистемите. Затова и призовахме новите народни представители да приемат студената вода и да заложат по-ранна дата за излизане от въглищната зависимост - до 2030 г.". Това е бил призивът, отправен от Меглена Антонова, ръководител на кампаниите на "Грийнпийс" - България. От "Грийнпийс" съобщиха още, че акцията им е била уважена от голяма част от групата на "Продължаваме промяната", включително сочения за бъдещ премиер Кирил Петков плюс още 3-ма. От ГЕРБ при тях са се спрели Даниел Митов, Екатерина Захариева и Христо Терзийски, цялата парламентарна група на "Има такъв народ", трима от "Демократична България", както и лидерът на ПП "Възраждане" Костадин Костадинов. Според "Грийнпийс" депутатите са си взели бутилки с "Въглищна вода", съгласили са се с екоорганизацията, че опазването на водите на България са от голяма важност, но никой "не е поел ангажимент за излизане от въглищната зависимост до 2030 г.". Служебният вицепремиер Атанас Пеканов също е взел бутилка с подготвената от "Грийнпийс" вода, но не дал конкретна заявка за ангажиране с по-ранна от обявената като индикативна от него и служебния премиер Стефан Янев 2038 г. Припомняме, че по новата провокация на "Грийнпийс", че въглищните централи поставят под риск водата на България, отношение взе минният специалист и дългогодишен главен проектант на "Мини Марица-изток" ЕАД Иван Арсениев, чиято позиция публикуваме повторно:

"Тази акция е една долнопробна манипулация по отношение на електропроизводството в България. За такава една акция някой плаща луди пари от някъде, за да се говорят пълни нелепости и безумства. Водните ресурси на България нямат нищо общо с въглищната индустрия. Въглищните централи нито замърсяват водите, защото няма с какво да ги замърсят, нито пък имат някакво отношение по експлоатацията на водните ресурси. Въглищните ТЕЦ имат затворен цикъл. Те използват водите на направените край тях язовири за охлаждане, но в тези язовири има садки, отглежда се риба, развива се промишлен риболов. Ако водите са замърсени, както твърдят от "Грийнпийс", каква риба би живяла в такива води!? Затова съм категоричен, че лансираните твърдения нямат нищо общо с действителността, те са фрапиращо смешни!". Припомняме също, че акцията на "Грийнпийс" на 3 декември бе поредната, преди това те направиха още подобни, включително брояха и трупове край ТЕЦ "Марица изток 2". Вероятно няма да е и последната... с една-единствена цел, която изпълнява организацията - скорошно затваряне на въглищните централи. В контекста на неспирната им активност медията ни отправя призив към тях: "Хванете лопатите, млади момчета и момичета, и започвайте за засаждате дървета, които се хранят със СО2 и със сигурност ще спасят планетата от парниковия газ, вместо да обслужвате лобистки интереси за "трансформации" от въглеродна към безвъглеродна планета, тоест закриването на въглищните централи!"

"60% от всички 32 000 ученици в Старозагорска област се върнаха в класните стаи вчера“ е другото водещо заглавие на вестника. Присъственият учебен процес за учениците от 1 до 12 клас в Старозагорска област стартира вчера с близо 60% от общо 32 000-те обучаващи се в местните училища. В началото на учебния ден учениците преминаха тестване с щадящи тестове срещу ковид. Според новите разпоредби на Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката тестове за учащите ще бъдат провеждани веднъж седмично. Учителите обаче ще продължат да бъдат проверявани два пъти през седмицата. "Разполагаме с необходимия брой тестове", съобщи за медията ни началникът на РУО - Стара Загора, Татяна Димитрова. Тя уточни, че още в петък е създадена нужната организация, за да бъде възстановено присъственото обучение и за учениците от 5 до 12 клас. За провеждане на тестовете при тях също се изисква съгласие от родител. В клас се завърнаха паралелките, в които има 50% съгласие за провеждане на тестове за наличие на коронавирусна инфекция. От самото тестване са освободени учениците със зелен сертификат. Тези със специални образователни потребности ще бъдат тествани от техните родители у дома. "Има училища, в които почти всички се връщат в класните стаи. На други места учебният процес се възстановява в няколко паралелки. Средната стойност е около 60%", уточни Татяна Димитрова. РУО - Стара Загора, вече е заявило тестове за следващата седмица. Очаква се те да бъдат доставени.

"Британец застава пред Темида за зверската катастрофа на светофара до Езиковата гимназия в Стара Загора“, пише още изданието. 28-годишен поданик на британската кралица, студент по медицина в Тракийския университет, ще застане пред Темида по обвинение, че е причинил изключително тежка катастрофа в центъра на Стара Загора с един загинал и двама тежко ранени, съобщиха от Окръжната прокуратура в Града на липите. Името на Ахмед Ариф нашумя, след като направи забранен завой с лекия си автомобил БВМ на светещ в червено светофар на пресечките на улиците "Генерал Столетов" и "Цар Иван Шишман" на 3 октомври т.г., след което избяга от местопроизшествието. В резултат на забранената маневра тогава на място загина 42-годишният Георги Младенов, който не успял да спре мотоциклета си "Ямаха" и буквално се врязал в леката кола. При удара пострадаха двама пешеходци - 16-годишно момиче и 53-годишен мъж, които изчаквали зелен сигнал на тротоара. Веднага след катастрофата Ариф изоставя колата си и прави опит да се укрие в близък парк, там обаче е бил разпознат от трима ученици и задържан до пристигането на полицията. Установено било, че е седнал зад волана надрусан. Чужденецът, който е със статут на временно пребиваващ в България, е предаден на съд за престъпление по чл. 343, ал. 4 от НК: за причинена по непредпазливост смърт на 42-годишния Георги Младенов и средни телесни повреди на А. А. на 16 г., и Р. В. на 53 г. Деянието е извършено след употреба на наркотични вещества и водачът е избягал от местопроизшествието. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 15 години. По делото са разпитани като свидетели повече от тридесет лица, изготвени са множество експертизи. Предстои Окръжен съд - Стара Загора, да насрочи разпоредително заседание, уточняват от държавното обвинение. Трагичният инцидент с англичанина съвпадна и с още една катастрофа, при която млада жена загуби крак, а две нейни приятелки, разхождащи се по улица край голям магазин, бяха ранени. Катастрофата стана около 23:20 часа на 1 октомври, зад волана на лекия автомобил БМВ 335 е бил 18-годишният ученик Николай М., взел книжката си едва преди три месеца, но вече имал две административни наказания за грубо неспазване на Закона за движение по пътищата. Двата инцидента станаха повод за вълна от гражданско напрежение в Стара Загора, стигна се почти до нахлуване в сградата на прокуратурата, а част от организираните мероприятия за празника на града - 5 октомври, бяха отменени.