Служителите на правителството на САЩ ще бойкотират Зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин заради "зверствата в Китай“ с човешките права, съобщи Белият дом в понеделник, само седмици след разговорите, насочени към облекчаване на напрегнатите отношения между двете суперсили, предава Reuters.

Дипломатическият бойкот, който оставя на спортистите свобода да пътуват до Пекин, за да се състезават, е насърчаван от някои членове на Конгреса и групи за защита на правата от месеци.

Пекин заплаши с неуточнени "решителни контрамерки“ срещу всяка подобна стъпка преди съобщението в понеделник, което със сигурност ще обтегне още повече отношенията вече на най-ниската им точка от десетилетия.

Администрацията на президента Джо Байдън подчерта това, което Вашингтон казва, че е геноцид срещу малцинствените мюсюлмани в западния китайски регион Синдзян.

"Дипломатическото или официалното представителство на САЩ ще се отнася към тези игри като към обичайния бизнес пред лицето на внушителните нарушения на човешките права и зверства от КНР в Синдзян и ние просто не можем да направим това“, каза прессекретарят на Белия дом Джен Псаки на ежедневен брифинг за пресата, визирайки Китайската народна република.

"Спортистите от отбора на САЩ имат пълната ни подкрепа“, добави Псаки. "Ще бъдем зад тях на 100%, докато ги аплодираме от дома“.

Този ход идва въпреки усилията за стабилизиране на връзките с видеосреща миналия месец между Байдън и китайския лидер Си Дзинпин.

Китайското посолство във Вашингтон нарече бойкота "политическа манипулация“, тъй като не са били отправени покани до американски политици.

"Всъщност никой няма да се интересува дали тези хора идват или не и няма никакво влияние върху успешното провеждане на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.“, каза говорителят на посолството Лиу Пенгю.

Бойкотът отразява манталитета на Съединените щати от Студената война, каза в изявление говорителят на китайската мисия към ООН.

"САЩ просто искат да политизират спорта, да създават разделения и да провокират конфронтация“, се казва в изявлението. "Този подход няма да намери подкрепа и е обречен на провал“.

Държавният секретар Антъни Блинкен каза, че Съединените щати са се консултирали със съюзниците си за "споделен подход“ към Игрите в Пекин. Не беше ясно дали те ще последват примера на САЩ.

"Канада остава дълбоко обезпокоена от тревожните съобщения за нарушения на човешките права в Китай“, се казва в изявление на канадското външно министерство. "Бяхме уведомени за решението на САЩ и ще продължим да обсъждаме този въпрос с нашите партньори и съюзници“.

Правителствата на Австралия и Япония заявиха във вторник, че все още обмислят позициите си за Игрите, които започват на 4 февруари.

Превод и редакция: Иван Христов