Официални лица в САЩ обмислят възможността за налагане на ограничения върху Русия във връзка със ситуацията около Украйна, съобщава американският новинарски канал CNN.

Според източници на телевизията новите санкции включват членове на вътрешния кръг на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, производители на енергия, както и евентуалното изключване на страната от системата SWIFT (международна междубанкова система за пренос на информация и извършване на плащания).

Отбелязва се, че окончателните решения за въвеждането на санкции като цяло и в каквато и да е времева рамка все още не са взети. Към настоящия момент администрацията на президента на САЩ Джо Байдън води преговори с европейски партньори за координиране на действията.

Източници на канала твърдят, че става дума и за икономически санкции, които се очаква да бъдат насочени към няколко сектора, включително банковия и енергийния. Високопоставен служител на американската администрация увери, че се води сериозна дискусия за "отрязване“ на руските производители на енергия от пазарите "в случай на нахлуване“ в Украйна. Вероятно е държавният дълг на Руската федерация също да стане обект на ограничения.

Превод и редакция: Тереза Герова