Действията на американските военновъздушни сили представляват заплаха за гражданската авиация, заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от московския вестник “Известия“.

"Действията на ВВС на САЩ създадоха заплаха за гражданската авиация. И ако сега е предотвратена катастрофа във въздушното пространство над открити води на Черно море, това не означава, че САЩ и НАТО могат да продължат да рискуват безнаказано живота на хората“, написа тя в своя "Телеграм“ канал.

Дипломатът подчерта, че повишената интензивност на полетите на самолетите на НАТО в близост до границите на Руската федерация, включително над Черно море, повишава рисковете от опасни инциденти по отношение на гражданските самолети.

На 3 октомври граждански самолет, летящ от Тел Авив за Москва, беше принуден да промени курса си над Черно море, за да избегне опасно сближаване с чуждестранен разузнавателен самолет. Беше отбелязано, че разузнавателният самолет е пресекъл произволно установените маршрути на гражданската авиация и се е приближил до пътническия "Еърбъс“.

Вертикалното разстояние между самолетите е било по-малко от 20 м. Ръководителите на въздушното движение са наредили на гражданския самолет да се спусне на 500 м и да заеме по-безопасен ешелон. Самолетът на НАТО не е отговорил на повикванията от земята.

Както отбелязва военният експерт Виктор Литовкин, американските ВВС се "държат нахално и непредвидимо и пресичат маршрутите, по които летят пътническите самолети, което може да доведе до трагедия.“ Според него конфронтацията между разузнавателни самолети и бомбардировачи може да предизвика сблъсък и въздушен бой.

В същия ден на декември руският контрол на въздушното пространство над неутралните води на Черно море засече въздушни цели, приближаващи руската граница. Според Министерството на отбраната на Руската федерация, изтребители Су-27 и Су-30 са били вдигнати във въздуха, за да ги идентифицират и да предотвратят нарушения на руската граница.

Екипажите на руски изтребители идентифицираха въздушните цели като стратегически разузнавателни самолети RC-135 на ВВС на САЩ и самолети за разузнаване и насочване на армията на САЩ CL-600 Artemis и ги ескортираха над Черно море.

По-рано, на 30 ноември, руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е загрижена за военни учения, включително непланирани, близо до нейните граници. Руският лидер отбеляза, че бомбардировачи са прелетели на 20 км от руската граница, носейки високоточно оръжие и вероятно ядрено.

***

Москва/Вашингтон. В следващите дни са насрочени преговори между лидерите на Русия и САЩ. Във вторник се очаква телефонен разговор между президентите Владимир Путин и Джо Байдън на фона на подновеното напрежение между двете страни заради събитията около Украйна. Междувременно американски политици говорят за нови "ядрени санкции" срещу Москва, пише руският вестник “Московский Комсомолец“.

Говорителят на Белия дом Джен Псаки каза, че редица въпроси ще бъдат обсъдени по време на телефонните разговори между ръководителите на двете сили и "Президентът Байдън ще подчертае опасенията на САЩ относно руските военни действия на границата с Украйна и ще потвърди подкрепата на САЩ за суверенитета и териториална й цялост".

По-рано Байдън направи редица остри изявления, заявявайки по-специално, че не приема "ничии червени линии" и че подготвя някои всеобхватни инициативи, които ще затруднят Русия да "нахлуе" в Украйна. Според съобщения в медиите по този начин стопанинът на Белия дом коментира изявленията, направени на форума "Русия зове" от руския президент Владимир Путин, считащ за"червените линии“ за Москва не приближаването на инфраструктурата на НАТО до границите на Русия, но и разполагането на ударни комплекси на украинска територия.

Байдън не уточни какви точно мерки е имал предвид, когато заяви, че подготвя "най-големия и значим набор от инициативи, които ще затруднят Путин да направи това, което хората се страхуват, че ще направи“.

Междувременно Associated Press (АР) казва, че администрацията на Джо Байдън има "много възможности" да изпълни обещанието си за финансов удар върху Русия в случай на "инвазия" в Украйна, от санкции срещу сътрудниците на руския президент до изключване на Русия от финансова система SWIFT, която трансферира пари по целия свят.

Както отбелязва AP, САЩ и техните европейски съюзници не са споменавали публично каквито и да било планове за ответни мерки в случай на въоръжен конфликт между Русия и Украйна. Въпреки това държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен тази седмица обеща на Москва финансови проблеми – "икономически мерки, от които сме се въздържали в миналото“.

През последното десетилетие САЩ вече наложиха редица санкции срещу руски юридически и физически лица, много от които са свързани с анексирането на Крим към Русия през 2014 г. и въоръжения конфликт в Източна Украйна. Американските санкции, припомня АР, бяха свързани и с обвинения на Русия в "намеса“ в изборите в САЩ, "злонамерена киберактивност и нарушения на правата на човека“.

Санкциите, включват замразяване на активи, забрана за правене на бизнес с американски компании и отказ за влизане в Съединените щати. Но в опит да накаже Русия, Западът през годините обмисля възможността за още по-сериозни финансови санкции, подчертава АР. Това включва т. нар. "ядрен вариант“: блокиране на Русия от базираната в Белгия система за финансови разплащания SWIFT, която прехвърля пари между хиляди банки по света.

Когато САЩ успешно притиснаха SWIFT да изключи иранските банки заради ядрената програма на Техеран, Иран загуби почти половината от приходите си от износ на петрол и една трета от външната си търговия, казват експерти, като твърдят, че въздействието на Русия върху руската икономика ще бъде "също толкова опустошително ", тъй като Руската федерация зависи от SWIFT, за да си осигури потока от петродолари.

Въпреки това, както признава АР, от 2014 г. Русия работи за защита на вътрешните си финансови системи от подобно спиране, а спирането на SWIFT би причинило косвени щети и на западните икономики.

Бившият посланик на САЩ в Украйна и дипломат от кариерата Джон Хърбст каза в петък, че според него "въпреки че не трябва да забравяме за SWIFT, това ще бъде крайна мярка“.

По-рано тази година администрацията на Байдън допълнително ограничи способността на Русия да заема пари, като забрани на американските финансови институции да купуват руски държавни облигации директно от държавните агенции. Но санкциите не са насочени към вторичния пазар и това остава възможна следваща стъпка, посочва АР.

Други възможни инструменти на ограничителни мерки, както отбеляза Джон Хърбст, могат да бъдат финансови санкции срещу хора, близки до руския президент и техните семейства, и нови ограничения срещу руските банки и жизненоважния енергиен сектор на Русия.

***

Москва. Граждански самолет, летящ от Тел Авив за Москва, беше принуден да промени курса си над Черно море заради разузнавателен самолет на НАТО. Във връзка с инцидента руските власти са изпратили протест по дипломатически канали, съобщиха пред журналисти от Федералната агенция за въздушен транспорт "Росавиация“, цитирани от “Российская газета“.

"Сутринта на 03 декември в 9:53 часа московско време (8:53 часа българско време) над открити води на Черно море, в близост до зоната на отговорност на руските служби за въздушно движение, разузнавателният самолет на НАТО CL600 прелетя с интензивно спускане от височина от 11 000 до 9 200 метра, пресичайки маршрута, установен за граждански самолети. Екипажът на разузнавателния самолет не отговори на многократни повиквания от службите за въздушно движение“, се казва в съобщението на Федералната агенция за въздушен транспорт

Същата зона беше пресечена от маршрутите на полетите на два граждански самолета – Аерофлот Еърбъс 330, който летеше от Тел Авив за Москва, и полет от Сочи до Скопие (Северна Македония). поради което "посоките и височните на полета на гражданските самолети бяха своевременно променени“.

"Повишената интензивност на полетите на самолети на НАТО в близост до границите на Руската федерация, включително над Черно море, създава риск от опасни инциденти по отношение на граждански самолети. Като се има предвид, че посочените по-горе полети на военни самолети без радиовръзка крият рискове за безопасността на гражданските самолети в Черно море, руските авиационни власти ще инициират изпращането на протеста по дипломатически канали“, казаха от Федералната агенция за въздушен транспорт.

Инцидентът с пресичането на траектории на самолетите в небето е записан преди това от порталите Flightradar24 и Radarbox, които проследяват полетите в реално време. Според тях американски разузнавателен самолет е излетял от база на остров Крит.

По-рано в събота стана известно, че руски изтребители Су-27 и Су-30 е трябвало да ескортират над Черно море стратегически разузнавателен самолет на ВВС на САЩ, както и самолет за разузнаване и целеуказание на сухопътните войски на САЩ. Те са забелязани над неутралните води на Черно море.