Глобални проблеми като предотвратяване на разпространението на ядрени оръжия, борбата с международния тероризъм и пандемиите и смекчаване на последиците от изменението на климата изискват всички държави, особено Съединените щати, да си сътрудничат с други страни, пише изследователят Саша Глейзър в статия за американското списание The National Interest.

Според автора американският президент Джо Байдън, който организира срещата на върха за демокрация, вижда външната политика на Вашингтон като надпревара с Русия и Китай, което само усложнява позицията на американската страна, създава конфликтна ситуация и я ограничава в сложни ситуации. .

"Либералната демокрация остава най-великата форма на управление, измислена от човечеството. Въпреки това последните три десетилетия доказаха, че опитите за разпространение на този идеал в чужбина чрез сила са контрапродуктивни и обречени на провал", каза Глазар.

Вместо това, според него, Съединените щати трябва да дават пример у дома, като гарантират на американците безопасност и разумно преследват своите стратегически интереси в чужбина, независимо от идеологията. Като пример за обединението на различни политически сили в борбата за обща сигурност наблюдателят посочва съюза на САЩ и СССР по време на войната с нацистка Германия.

Срещата на върха за демокрация е насрочена за 9-10 декември. Вашингтон покани на нея 110 държави, с изключение на Русия и Китай. Както каза руският посланик в Щатите Анатолий Антонов, събитието е насочено срещу Москва и Пекин, "американската страна се опитва да ни научи как да живеем“.

***

Варшава. Европейските крайнодесни лидери продължават да флиртуват, но все още са предпазливи да се обединят, пише американският вестник Politico.

Във Варшава в петък и събота се събраха едни от най-големите националистически, антиимигрантски и евроскептични политици в Европа в опит да се обединят в някаква голяма коалиция. Някои от участниците бяха: премиерът на Унгария Виктор Орбан, кандидатът за президент на Франция Марин Льо Пен и консервативният лидер на управляващата партия в Полша Ярослав Качински.

Преди срещата се разпространиха слухове, че те ще се обединят около идеята за създаване на нова супергрупа, която може да възстанови баланса на властта в Европейския парламент.

И все пак спекулациите продължиха едва няколко часа, като самите политици ги отхвърлиха почти веднага.

"Сътрудничество и обща комуникация, да, но няма нищо повече отвъд този етап“, каза Николас Бей, френски евродепутат, който оглавява парламентарната делегация на Националната партия на Льо Пен, преди срещата да приключи.

В крайна сметка те обсъдиха "по-тясно сътрудничество“ в Европейския парламент, "включително организиране на съвместни срещи и съгласуване на гласувания по общи въпроси“, но в декларацията не се споменава обща политическа група.

Това беше резултат, който не се различава от този, когато 16 десни европейски партии поставиха имената си в съвместна декларация през юли, критикувайки ЕС, но избягвайки предложенията за обединена партия.

Има причини за колебанията сред крайната десница. Въпреки че са доволни от подобни събирания, генериращи заглавия, партиите често играят различни игри, движейки се по различни маршрути във вътрешната политика и с различни цели в Брюксел. Техните идеологии се сблъскват в ключови области. Често те просто не се харесват.

Италианският популистки консервативен лидер Матео Салвини, под вътрешен натиск от съперничеща дясна организация, се оттегли преди срещата да започне. "Необходимо е да изчакаме времето да настъпи, за да могат егоизмът и страхът на партийно и национално ниво да бъдат преодолени“, се казва в изявление на неговата партия Лига.

***

Анкара. Взривно устройство бе намерено под личния автомобил на полицай в окръг Нусайбин в провинция Мардин в Югоизточна Турция в събота вечерта. По-късно беше разкрито, че офицерът е бил част от екип, който е трябвало да осигурява подкрепления за сигурността на събитие в провинция Сиирт, на което трябваше да присъства.президентът Реджеп Тайип Ердоган, пише турското англоезично издание Daily Sabah.

Ръчно изработеното взривно устройство е поставено под паркираната частна кола на полицая, който е част от отдела за борба с безредиците в малкия град Нусайбин на границата със Сирия. Оттам офицерът e трябвало да шофира 200 километра североизточно до Сиирт, където Ердоган трябваше да се обърне към публиката на открито.

При откриването на взривното устройство на място са насочени експерти по обезвреждане на бомби.

Екипите са унищожили контролирано заложеното взривното устройство.

Екипи за разследване на местопрестъплението сканираха бомбата и превозното средство за пръстови отпечатъци на заподозрените.

Усилията за залавяне на извършителите, заложили взривното вещество, продължават.

Служителят е напуснал жилището си, за да отиде на гореспоменатото събитие с личния си автомобил и е трябвало да вземе приятел, който също отивал на работа. Именно този негов приятел е забелязал предмета под превозното средство.