Премиерът Зоран Заев и лидерът на албанската етническа партия "Алтернатива“ Африм Гаши подписаха в Парламентарния клуб в Скопие програмата за съвместни действия и присъединяване на партията към правителството и парламентарното мнозинство, съобщава скопското електронно издание “24 Инфо“.

Заев и Гаши подчертаха, че страната излиза от политическата криза, има стабилно парламентарно мнозинство и стабилно правителство, което означава, че новата разширена коалиция поема отговорност за сигурно бъдеще както на държавата, така и на гражданите на Северна Македония.

Общо заключение, което укрепва новата коалиция, информира Заев, е, че Северна Македония и гражданите й не се нуждаят от предсрочни или извънредни парламентарни избори.

"Извънредните избори само биха потопили страната в нова политическа, икономическа и социална несигурност, но и риск да блокират отново европейската интеграция. Имаше достатъчно кризи и несигурност. "Нашата родина има нужда от спокоен и стабилен период“, каза Заев.

Затова, каза той, постигнахме споразумение с "Алтернатива“ за управление и парламентарно мнозинство до края на настоящия мандат, тоест до 2024 г. с амбиции да продължим.

"Няма стабилност при предсрочни избори. Следователно предсрочни избори няма да има, за да има стабилност,“ беше категоричен министър-председателят.

Постигнатото споразумение, подчерта Заев, е гаранция, че имаме мнозинство, което ще работи за решения на сериозни текущи предизвикателства като осигуряване на приемственост и успешен край на процеса на започване на преговорите за членство в ЕС, т.е. намиране на решение с България, справяне с пандемията и световната енергийна криза.

Той изпрати послание към ЕС и особено, както каза, към приятелска България.

"В С. Македония има увеличено и стабилно парламентарно мнозинство. Ние сме готови по европейски начин с диалог и взаимно уважение и разбиране да преодолеем проблема и да запазим и надградим нашето приятелство между двете страни и двата народа. Ние сме братски народи,“ каза премиерът Заев.

В обръщението до гражданите той заяви, че трябва незабавно да се започнат преговорите с ЕС, тъй като страната е изпълнила всички условия.

"Европеизация веднага, европеизация постоянно. Нашият ангажимент е да работим с пълен капацитет. Имаме мнозинство за стабилно правителство и за сериозни решения, които ще поддържат стабилни здравната и енергийната системи“, каза той.

Заев уточни, че са се ръководили от императива за стабилно парламентарно мнозинство и прекратяване на обструкциите в парламента.

"Ефективността на Събранието е в интерес на гражданите и техните нужди, да се преодолеят блокадите чрез диалог в парламента и да се даде сила на правителството за прилагане на програмните политики, за които се договорихме и които са в интерес на гражданите,“ каза премиерът.

Новото мнозинство, подчерта той, е отговор на исканията и потребностите на гражданите за стабилност.

"Обединихме се около общата решимост, че в тези моменти най-важното е функционирането на институциите с пълен капацитет и поемането на ясно дефинирана отговорност пред гражданите. "Това е изключително важно във време на сериозни предизвикателства у нас и в световен мащаб“, каза Заев.

Той информира, че "Алтернатива" поема отговорността със собствен персонал и ще назначи министър на здравеопазването, министър на информационното обслужване на населението и министър без портфейл, отговарящ за диаспората. Правителството, каза той, ще има няколко министри без портфейл, за да се справи по-добре с всички вътрешни и глобални предизвикателства.

"Алтернатива“ ще назначи и трима заместник-министри, един от които в Министерството на образованието и науката, един в Министерството на културата, а третото ведомство предстои да се уточнява, въпреки че е обсъждано като заместник-министър на земеделието.

"Алтернатива“ ще поеме отговорност за управлението на ръководните органи в няколко институции на централно и регионално ниво. Сред най-важните са МЕПСО (македонския електропреносен оператор), Фондът за здравно осигуряване, Железници и Транспорт, Клиничен център – Тетово, Агенция за чуждестранни инвестиции и др.

Страната излиза от политическа криза, каза председателят на "Алтернатива“ Африм Гаши, като отбеляза, че от събота парламентарното мнозинство се е увеличило, стабилизирало и разширило.

"Шестдесет и четири народни представители ще формират парламентарното мнозинство и ще работят честно и сериозно, за да излезем от здравната, енергийната и икономическата криза, която всички ние усещаме“, каза Гаши.

Според него "Алтернатива“ е била изправена пред много труден период и предизвикателството дали да продължи там, където е, или да допринесе за историческия процес на започване на преговорите за присъединяване към ЕС. Тези решения са във функция и в интерес на държавната и регионална стабилност и в интерес на албанците и всички граждани у нас.

Гаши представи деветте точки, т.е. договорените принципи, които ще надградят или допълнят правителствената програма.

Те се отнасят най-вече за европейска интеграция, икономическо благосъстояние на хората, балансирано регионално развитие, върховенство на закона и бързо и качествено и предоставяне на услуги на граждани от институциите.

Освен това е било договорено правителството на Република Северна Македония да мобилизира всички възможности на държавата и обществото за започване на преговори с ЕС, успешно приключване на всички глави и пълноправно членство в ЕС като стратегическа цел, във възможно най-кратък срок от време.

"Правителството ще изпрати официално искане до Европейската комисия с искане на екип от независими експерти за провеждане на международно разследване на процеси, в чието решаване се подозира политическо, като: "Монструм“, "Алфа“, "Диво Населье“ "Малкият Амир“, заяви Гаши на пресконференцията .

Правителството ще приеме нов Закон за равнопоставеното регионално развитие и ще работи за премахване на всички пречки за развитието на Липковския регион, за да стане този регион равнопоставен с всички останали региони в страната по компонент на развитие.

Според споразумението правителството ще разработва и прилага политики за утвърждаване на правата и интересите на всички лица и общности в страната и допълнително за подпомагане на семейството като един от съществените компоненти на социалния живот.

Ще бъдат анализирани цялостните закони и политики по отношение на борбата с престъпността и корупцията и те ще бъдат насърчавани в посока на по-ефективно прилагане.

Законът за съдебните изпълнители ще бъде предефиниран, като се ръководи преди всичко от исканията на гражданите, за да бъде в по-голяма степен във функция на техните интереси, а след това и на интересите на институциите.

"Правителството ще инициира процеса на изграждане на Национална стратегия за развитие и повишаване на качеството на образованието, в която ще участват всички заинтересовани страни в образователния процес, както и политически партии, граждански организации и международни институции, а междувременно правителството ще изпрати официално покана до международни институции за оценка на местните висши учебни заведения.

В споразумението с "Алтернатива“ се посочва, че правителството ще застане в икономическа защита на населението и няма да допусне по-голямо увеличение на цената на тока от 20 процента през 2022 г. чрез субсидиране на граждани и фирми и други икономически мерки.

Правителството ще работи и за повишаване на качеството, ефективността и целесъобразността на предоставянето на услуги на гражданите и изпълнението на проекти на всички нива, като повишава нивото на отговорност, която заемащите държавни длъжности и държавните служители поемат пред гражданите.

Превод и редакция: Юлиян Марков