Това, което се предлага за бъдещето на КПКОНПИ, е комитет за държавна сигурност в най-уродливите му параметри. Това каза лидерът на ПП АБВ Румен Петков по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"По актуалната преговорна обстановка - две неща смущават. Продължава да се развива тезата за бъдещето на КПКОНПИ. Казвам го съ самочуствието на човек, който се е противопоставял на структурирането на КПКОНПИ в този й вид. И то със сериозни аргументи - че КПКОНПИ може да се превърне в инструмент за разправа", заяви Румен Петков.

"Още когато беше зъздадена БОРКОР, не знам доколко вашата аудитория ще си спомни, тук цъфнаха, включирелно представители на Европейската комисия - това е структурата, с която ще преборите корупцията. Резултатът бяха шкафчета, пълни с милиони евра и златни кюлчета. След това създаохме КПКОНПИ. Пак цъфнаха нашите европейси братя - пак това е инструментът, с който ще преборим корупцията", посочи той.

"Това, което се предлага днес, е комитет за държавна сигурност в най-уродливите му параметри. Пълни разследващи финкции - това означава подслушване, проследяване, обиски, арести. Добре, това ще бъде минимум четвъртата институция в България, която ще може да извършва подслушване и проследяване. Аз продължавам да питам има ли единен регистър държавата на подслушваните днес, утре, вчера - няма. Това означава, че едно лице може да бъде подслушвано от три служби и оттук нататък не знам дали си давате сметка веселбата докъде може да стигне", коментира лидерът на ПП АБВ.

"Вместо държавата да се концентрира в създаването на инструмент за цялостен контрол върху организацията, прилагането, ползването на специални разузнавателни средства, цялостен контрол върху разследващите действия, ние продължаваме да изграждаме още и още структури", отбеляза той.

Петков изтъкна съшо, че предлаганите промени трябва да отговарят на перспективите на европейска България.

Той определи случващото се по отношение на сектор "Земеделие" като тежко катастрофално и противоречащо на правилата на Еевропейския съюз, към който България принадлежи.

Румен Петков допълни, че европейска България, която трябва да излъчва стабилност и да внушава първо на собствените си граждани усещане за предсказуемост и перспектива, е на път да постави много дебела черта между страната ни и аграрния сектор в Европа.

"Европейските политики и практики в областта на земеделието определят структурните елементи, от които следва да се формира общата цялост на сектор земеделие. Едни от тези елементи са управлението на горите, безопасността на храните и тяхното финансиране", коментира той.

По думите на лидера на АБВ планираните структурни промени в сектора обслужват нечии интереси под съответния натиск. Той посочи също, че партията настоява европейските традиции и практики да бъдат гарантирани в бъдещето. Румен Петков отбеляза, че АБВ среща съгласие в това отношение в коалицията "БСП за България“, от която е част.