Народното събрание трябва да се превърне в гарант за недопускане на задължителна ваксинация. Това каза лидерът на ПП АБВ Румен Петков по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Петков заяви, че от партията ще отстояват в следващото Народно събрание три основни неща по отнощение на мерките срещу COVID-19.



"Продължаваме да считаме, че вече повече от година и половина държането на децата вън от училище ги съсипва и това е една мярка, която е абсолютно неадекватна и която ще има за единствен резултат неграмотна нация, неграмотни поколения, защото това ще убие интелектуално и учащите, и студентите. Затова считаме, че от понеделник, буквалмо, от утре, децата и студентите трябва да се завърнат в учебните заведения без всякакви условия. Тестовете, които бяха направени, в това число и на най-малките, показаха нищожна заболеваемост. Не пренебрежимо малка, пренебрежимо нищожна. Така че, първа мярка - незабавно връщане на учащите в училище", посочи той.

"Второ - Народното събрание трябва да се превърне в гарант, със законодателен акт, за недопускане на задължителна ваксинация. Всичко което се прави през последната една година, бута обществото към задължително ваксиниране. Налагане на мерки, на сертификати, на изисквания", изтъкна лидерът на ПП АБВ

"И трето - да бъде премахнат на територията на нашата страна "зеленият сертификат" като изискване, защото той е част от принудителните мерки, за принудително ваксиниране. Нелепо е, ненормално е кръчмите и дискотеките да са пълни, училищата - празни. Спортните зали да са празни, кръчмите и дискотеките - пълни. Това са абсурди в европейски и в световен мащаб", коментира Румен Петков.

Инфекционистът доц. Атанас Мангъров също призова децата да тръгнат на училище без условия и без тестове. Той изтъкна още, че в последните две години децата са заложници и жертви на собствените ни страхове и се превръщат в духовни инвалиди.

Според него е очевидно, че "зелените сертификати" вече са несъстоятелни, предвид изискването на тестове при пътуване в други държави и липсата на гаранция, че имунизираните няма да се разболеят или да бъдат преносители на болестта. По думите на доц. Мангъров сертификатите са форма на административен тормоз за принудителна ваксинация. Той каза също, че такава не трябва да се допуска, защото твърденията по отношение на ефикасността на ваксините не са еднозначни до момента.