Полски граничари задържаха в събота в залива на Гданск в Балтийско море руския сухотоварен кораб "Руслана". Това съобщи специализираният полски сайт "Морски портал", цитиран от TACC.

Според информацията корабът, собственост на транспортна компания от Санкт Петербург, "се е движел със скорост 11 възела направо към плажа на остров Собешевски <...> извън определения воден път".

Инцидентът е станал в събота около 04:00 часа местно време (05:00 българско време). Екипажът не е отговорил на повикванията от граничните служби и спасители и граничари са тръгнали към кораба. На километър от плажа товарният кораб е направил завой на 180 градуса, избягвайки засядане. "Руският кораб, плаващ от Клайпеда, в последния момент избегна да заседне край бреговете на остров Собишевски в залива на Гданск“, информира порталът.

В информацията се твърди, че капитанът на кораб и двама офицери са били пияни. Според полските медии корабът е бил задържан и в Полша е образувано производство с участието по-специално на Морската администрация в Гдиня заради инцидента. Според портала Marine Traffic в момента корабът се намира в пристанището на Гданск.

Превод и редакция: Юлиян Марков