При пристигането на папа Франциск в Атинската архиепископия и докато той се придвижваше в централата на гръцката църква, възрастен свещеник извика "Папа, ти си еретик!“, преди да бъде отстранен от полицията, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Това обаче e единственият негативен момент в срещата на папата с архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним. След частната си среща Франциск и Йероним отидоха в стаята на трона на архиепископията, където архиепископът каза, че "този ден от Вашето посещение е особено важен за Нас“, докато папата започна речта си, като поздрави Йероним с думите на ап. Павел, чиито стъпки следва Светият отец в своето апостолическо пътуване до Кипър и Гърция– "Благодат и мир от Бога".

По време на речта си архиепископ Йероним говори за пандемията, околната среда и имиграцията, аплодирайки чувствителността на папата към въпроса, но също така каза, че потоците трябва да спрат, като посочи използването на бежанците като оръжие от страни като Турция.

Йероним също спомена 200-годишнината от гръцката война за независимост, заявявайки, че папите от тази епоха са се дистанцирали от гръцката борба за свобода. "Не искам да Ви смущавам – каза Йероним, – но вярвам, че сред хората, които искат да се наричат братя и сестри в Христос, най-добрият език е честността."

След словото си архиепископ Иероним подари на Франциск сребърна икона на Апостол Павел.

"Историята има своята тежест и днес тук чувствам нуждата да подновя извинението от Бог и от братята за грешките, направени от толкова много католици“, каза папа Франциск в собствената си реч. Папата нарече архиепископа "брат“ и спомена както общите им апостолски корени, така и предишната среща на двамата на остров Лесбос през 2016 г. "Сега се срещаме отново, за да споделим радостта от братството и да погледнем към Средиземно море, което ни заобикаля не само като място, което ни тревожи и разделя, но и като море, което обединява“, каза папата.

Напускайки архиепископията, папата се качи на син "Фиат" 500 и отиде до главната католическа църква на Атина, католическата катедрална базилика Свети Дионисий Ареопагит, където го очакваха католически епископи, монахини и монаси и много верни миряни. Много деца от различни енории, които се събраха в двора на църквата, аплодираха, скандираха името му и развяваха знамена със специалното лого на посещението му, в очакване на пристигането му.

Когато папата влезе в църквата, католическите песнопения бяха заглушени от аплодисменти, с които паството го поздрави.

"Радвам се да Ви срещна на място, което е дар, наследство на човечеството, върху което са изградени основите на Запада“, каза папата, след като им благодари за топлото посрещане и след това отново цитира Апостол Павел, призовавайки католиците, живеещи в Гърция, малцинство, наброяващо около 250 000 сред население от близо 10,7 милиона, да не се обезкуражават от малкия размер на тяхната общност.

"Проучете историята на Павел в Атина“, каза той. "Е, скъпи мои – продължи той, – бих искал да ви кажа: "Благословете малкото и го приемете!".

Папата завърши първия ден от посещението си с частна среща с членове на Братството на йезуитите в Апостолската нунциатура. В неделя той ще посети Лесбос за втори път, а следобед той ще ръководи Божествената литургия в концертната зала на Атина.

Превод и редакция: Юлиян Марков