Вдъхновена от американски източници, германската преса преработи идеологическата и неразумна пропаганда и предположи мнима руска заплаха за цял поход на Москва към Киев. Това написа в събота официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в своя канал в "Телеграм“, коментирайки публикацията на германския вестник Bild "Планът за инвазия на Путин в Украйна“, предава TACC.

Дипломатът обърна внимание на факта, че в Германия не се уморяват многократно да потвърждават със собствения си пример, че "всичко ново е добре забравено старо“, а пропагандата, примесена с идеология, "разрушава всякакъв здрав разум“.

"Лвов на картата е отбелязан като Lemberg. Съвременният Лвов на немски ще бъде Lwiw. Именно под това име се появява в официалните материали на Министерството на външните работи на Германия. Но на картата от 1942 г., когато градът е бил окупиран,е бил използван австро-унгарският топоним Lemberg. Фашисти. И така, от каква карта са начертали немските журналисти?". Картата на Източна Украйна е изпратена, изглежда, от улица Банкова (улица Банкова 11 - адресът на сградата на президентската администрация на Украйна), Днепропетровск е отбелязан на картата с новото му име Днiпро (а той е преименуван преди пет години по време на "декомунизацията"). Слепили, погледнали: нещо липсва. Решили, че е схемата за атака,", пише дословно Захарова.

Тя допуска, че източникът на вдъхновение за въпросната статия "трябва да се търси в чужбина“. "Вчера Washington Post публикува подобна карта във връзка с предполагаемата инвазия на Русия в Украйна“, припомня тя.

Анализ в детайли

Говорителят посочи, че първата фаза, която германските журналисти наричат "Юг“, се твърди, че ще бъде руска атака срещу южните райони на Украйна с цел отрязване на страната от морето и осигуряване на доставките за Крим. "Германските вундер-журналисти нямат представа, че доставките за Крим се осигуряват от Кримския мост от няколко години! Очевидно от Киев са им помогнали да нарисуват и тази част, тъй като според изявленията на украински експерти мост няма, т.к. невъзможно е да се построи“, отбеляза тя.

Дипломатът анализира и така наречената втора фаза, която в немското издание описва като отслабване на украинската отбранителна способност под ударите на балистични ракети. "Тази фаза, наречена "Североизток", трябва да се проведе успоредно с първата. Другари, скъпи мои другари, какво общо има Русия с нея?

Анализирайки третата фаза, наречена от журналистите на Bild "Киев" и включваща атака срещу украинската столица от север, Захарова обърна внимание на фрагмент, който твърди, че след като напредне "приблизително до линията Коростен-Уман", руската армия "ще принуди Киев да се предаде“. "Уман е място на ежегодно хасидско поклонение. Какво намеква Bild? Ако Германия вече е свикнала с журналистическите лъжи, тогава този германски тролинг може да струва скъпо за вестник, предвид наскоро разкрития факт за антисемитизъм в редиците на германците журналисти", подчерта дипломатът. В билд-редакцията на вестник Bild (извинете за каламбура) се оформиха три парчета от пъзела и служителите на изданието, доволни от себе си, са си тръгнали за уикенда, " завършва Захарова.

По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Руската федерация регистрира информационна кампания от западни страни с цел да се представи Москва като заплаха за процеса на уреждане на конфликта в Украйна. Той не изключи, че тази кампания е камуфлаж за прикриване на "агресивни мисли, които може да битуват в Киев“. Освен това Песков отбеляза, че "напълно погрешно е да се свързват всякакви движения на въоръжените сили на РФ през територията на Русия“ с агресивни планове.

Превод и редакция: Юлиян Марков