Близо една четвърт от населението на област Русе е със завършен имунизационен цикъл. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

Справка в Единния информационен портал показва, че 50 117 жители на региона са с по две дози от някоя от ваксините срещу Ковид-19 или са имунизирани с еднодозовия препарат на "Янсен“. Данните на Националния статистически институт към края на миналата година сочат, че населението на областта е 212 729 души, което означава, че приблизително 23.56% от живеещите в Русенско са напълно имунизирани при средно за страната около 26%. Поставените дози пък са общо 96 951, т.е. около 45% от русенци са с поне една игла срещу коронавирусната инфекция. На картата на страната Русе се намира на девето място по брой жители със завършен имунизационен цикъл, а в процентно отношение спрямо населението областта заема единайсета позиция. По последния признак на първо място е София (столица), следвана от област София, Габрово, Варна, Кюстендил, Пловдив, Кърджали, Бургас, Плевен и Враца. Разликата между областите е изключително малка – в повечето случаи е под процент. Единствено в столицата този процент е близо 40 и по-точно 37.73. Най-малко хора със завършен имунизационен цикъл има в Ямбол – 25 022-ма, но при съпоставка с населението в съответната област най-нисък е процентът в Монтана – 16.7.

Колкото до общо поставените дози, Русенско се нарежда на девето място в страната по брой извършени ваксинации, а в процентно съотношение към населението на единайсето. Като бройка най-малко имунизации са извършени във Видин – 28 187, но в процентно отношение – 30.7% на последно място се нарежда Монтана – 38 495 поставени ваксини. Средно 49% от населението на България е с поставена първа игла. Само в столицата този процент е близо 70.

Същевременно през следващата седмица в областта ще работят три "зелени коридора“ за имунизация срещу Covid-19. Това бе уточнено в разговор между областния управител Борислав Българинов и изпълняващия длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева.

През делничните дни от следващата седмица от 08.30 до 16.30 часа имунизации без предварително записване ще се извършват в Белодробната болница, както и в изнесен кабинет пред ДКЦ-2. В Белодробната болница всеки ден ще се поставят ваксините на "Пфайзер“ и "Янсен“, а в дните вторник и четвъртък препарата на "Модерна“. Същевременно "зеленият коридор“ в беленската болница ще бъде от 12.00 до 18.00 часа. Там, както и в русенското ДКЦ-2 ежедневно ще се прилагат и трите ваксини, по избор на пациента.

В останалите имунизационни кабинети продължават да се извършват имунизации съгласно Националния ваксинационен план, реимунизации, както и поставяне на първа доза от съответната ваксина на записалите се в електронната система. Създадена е организация, която да не позволява смесване на отделните потоци. Съблюдава се за спазване на противоепидемичните мерки. Имунизации се извършват и от лични лекари.

Мобилният имунизационен екип на беленската болница също ще продължи да работи през следващата седмица, като целта е да се обхванат по-голямата част от населените места в Бяла, Борово и Две могили.

Припомняме, че днес без предварително записване на час ваксини ще бъдат поставяни в Белодробната болница "Д-р Димитър Граматиков“ от 09.00 до 15.00 часа, както и в беленската болница "Юлия Вревска“ от 10.00 до 14.00 часа. И на двете места ще поставят ваксините на "Пфайзер“ и "Янсен“, а в Бяла ще има възможност и за имунизиране с препарата на "Модерна“. Утре отново от 10.00 до 14.00 часа ваксини ще се поставят в беленската болница.