Пристанището на Александруполис вече е със значително увеличени възможности благодарение на сътрудничеството в рамките на сигурността между Вашингтон и Атина, а две американски компании са кандидати за приватизацията на портовите съоръжения в Кавала и Александруполис, които ще се превърнат в портали на САЩ към Западните Балкани, пише The Greek City Times. Това се разбра от изказванията на министъра на отбраната на южната ни съседка Никос Панайотопулос и американския посланик в Гърция Джефри Пайет в хода на Деня на уважаемите посетители на Atlantic Resolve в северния гръцки град.

"Гърция е надежден, силен и последователен съюзник и стълб на стабилността в региона“, заяви Панайотопулос. Той подчерта, че "това, което се случва сега в Александруполис, не е от агресивен характер срещу никого и всякакви подобни забележки са нелепи“.

Гърция не заплашва никого, но ще защитава своята територия от всяка атака, като в същото време "засилва нашите дипломатически усилия във всички посоки“ за укрепване на съюзите, отбеляза министърът.

Панайотопулос каза, че фактът, че товарен кораб за пшеница е вързан в Дедеагач, е пример за новите способности на модернизираните съоръжения на пристанището, тъй като в миналото то не е било в състояние да се справи с едновременното акостиране на големи кораби.

Министърът също така подчерта приноса на американския посланик Джефри Пайът "както в целия този голям проект, както и в надграждането на споразумението за стратегическо партньорство между Гърция и САЩ в областта на отбраната, така и в това, което се развива тук, в Александруполис“.

Говорейки на събитието, посланик Пайът каза, че "непрекъснато нарастващият обем на военна дейност тук на пристанището на Александруполис подчертава разширяващата се стратегическа роля и значение на това място за Гърция, за Съединените щати и за по-широкия регион“.

Той добави, че това също демонстрира силната ангажираност на Америка към НАТО и силата на 200-годишното партньорство на двете страни.

Говорейки подробно относно наскоро актуализираното споразумение за взаимно сътрудничество между Гърция и САЩ в областта на отбраната (MDCA), посланикът каза, че то закрепва ангажимента на двете страни да се справят с предизвикателствата пред сигурността на днешния и утрешния ден чрез стратегически отношения.

MDCA "не е таван, това е платформа, върху която можем да продължим да се развиваме и разширяваме нашите стратегически отношения“, посочи той.

Този ден, каза той, "отбелязва най-голямото прехвърляне на американска военна техника през пристанището на Александруполи до момента“, с пристигането на 1-ва въздушна кавалерийска бригада от Форт Худ от Тексас на път за Стефановикио, която ще действа в Европа за следващите девет месеца.

Междувременно 1-ва бойна авиационна бригада се завръща във Форт Райли, Канзас, със своите 27 хеликоптера и 259 единици военна техника след девет месеца служба.

Пайът разкри, че има два силни американски кандидати за приватизацията на пристанищата на Александруполис и Кавала (Black Summit и Quintana), като добави, че построеното с американски инвестиции Съоръжение за плаващо складиране и регазификация в Александруполис е "важен пример за това как този град може да служи като портал към по-широките Западни Балкани, укрепване на сътрудничеството за диверсификация на енергийните източници и маршрути и за напредъка на нашите общи цели за климатична сигурност“.

"Александруполис играе все по-важна роля,“ каза той, "за укрепване на европейската енергийна и климатична сигурност и за изграждане на регионална стабилност“.

Партньорството с Гърция се превърна в "едно от най-силните отбранителни партньорства на Америка в Европа“, отбеляза напускащият посланик, като благодари на гръцкото правителство за неговата ангажираност и подкрепа за военните операции на САЩ и съюзниците.

"По-силна и по-сигурна Гърция е важна за интересите на Америка в този регион. Задълбочаването и разширяването на сътрудничеството в отбраната между нашите демократични нации не само ни носи полза, но прави НАТО по-силен и по-способен. И точно това правим днес в Александруполис“, заключи Пайът.

Превод и редакция: Иван Христов