Жан-Клод Юнкер, който беше ръководител на Европейската комисия от 2014 до 2019 г. и дългогодишен премиер на Люксембург, отбеляза важната роля на оттеглящата се от политиката Ангела Меркел за Европа, пише Daily Express.

Юнкер каза в интервю: "Ще ми липсва. Защото тя има тази способност, която не е много разпространена в Европа, да слуша всички по един и същи начин. Тя обръщаше еднакво внимание на големите, средните и малките държави от Европейския съюз“. Освен това той отбеляза, че Меркел никога не е вдигала шум около персоната си, не се е опитвала да се откроява.

В същото време обаче Юнкер призна, че понякога Меркел го е дразнила, по-специално той припомни миграционната криза от 2015 г. "Не я обвинявам за проблемите на Европа. Не може да се каже, че само тя не е успяла, никой не успя. Понякога ме дразнеше, че й отне толкова време, за да премине от размислите за крайния резултат до това, което се случва сега, в настоящия момент“.

Олаф Шолц официално ще поеме поста германски канцлер следващата седмица. При напускането си Меркел въведе допълнителни мерки за борба с пандемията. Тя каза, че ваксинацията може да стане задължителна през февруари, пише Daily Express.

Превод и редакция: Иван Христов