Европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони в събота обвини Москва, че доставките на руски газ за Европейския съюз през октомври-ноември са намалели с 25% в сравнение с миналата година, предава ТАСС.

По думите му, ЕС сега получава газ "от Норвегия и Алжир в пълен размер“. "А доставките на газ от Русия през октомври и ноември са намалели с 25% в сравнение със същите показатели миналата година“, каза Джентилони, изказвайки се на международната конференция "Средиземноморски диалози“.

Междувременно на 1 декември Газпром съобщи, че по предварителни данни от началото на 2021 г. компанията е увеличила износа на газ за страни извън ОНД с 6,6% (с 10,6 милиарда кубически метра), до 171,5 милиарда кубически метра. По-специално от началото на годината Газпром увеличи доставките на газ за Германия (с 16,8%), Италия (с 19,5%), Румъния (с 221,8%), Полша (със 7,5%), Финландия (с 9,1%) %), България (с 43,8%), Гърция (с 12,2%), Словения (с 53,9%), се казва в съобщението на холдинга.

Кризата в европейската газова индустрия ескалира тази есен, след като спотовите цени на газа започнаха да се покачват до небесата, надхвърляйки 1000 долара за хиляда кубически метра и почти достигнаха две хиляди долара на фона на ниската заетост на газохранилищата, припомня ТАСС. Според наблюдатели кризата е предизвикана от комплекс от фактори. Един от тях е експлозивното нарастване на търсенето на газ в Азия, което предизвика повишаване на котировките на азиатския пазар, както и изтичане на доставки от европейското направление. Ситуацията се влошава от факта, че делът на вятърната енергия в Европа намалява. Основната причина за високата волатилност на пазара на газ обаче беше ниската заетост на съоръженията за съхранение на газ.

На 13 октомври руският президент Владимир Путин, по време на пленарната сесия на Руската енергийна седмица, оцени като "политически мотивирано бърборене" обвиненията срещу Русия, че използва енергията като оръжие. Той посочи, че "дори през най-трудните периоди на Студената война Руската федерация редовно, непрекъснато, изпълнявайки изцяло договорните си задължения, доставяше газ за Европа“. По-рано Путин подчерта, че Газпром никога не е отказвал да увеличи доставките на газ за Европа, ако са постъпили съответните искания.

Превод и редакция: Иван Христов