Папа Франциск предупреди в събота за "отстъпление на демокрацията“ в Европа и по света в първата си реч в Атина, след като започна тридневното си посещение в Гърция, цитира думите му гръцкият вестник Kathimerini.

"Тук се роди демокрацията. Днес има отстъпление на демокрацията не само на Стария континент. Участието на всеки е от основно значение не само за постигането на целите, но и защото разкрива какви сме самите ние“, каза Папата пред гръцките и ватиканските служители, както и пред католическите епископи, които присъстваха на церемонията по посрещане в президентската резиденция.

"Без Атина и без Гърция Европа и светът не биха били това, което са днес“, добави той, като същевременно предупреди срещу "лесните отговори на популизма“.

В обръщението си папата приветства и Преспанското споразумение, подписано между Гърция и Северна Македония през 2018 г., което сложи край на десетилетния спор за името на бившата югославска република.

Президентът Катерина Сакеларопулу приветства папа Франциск в Атина, възхвалявайки работата му и неговата "дълбока социална чувствителност“. Тя също така му благодари, че изрази подкрепата си срещу промяната на статута на храмът Света София в Истанбул от музей в джамия от турското правителство.

Пристигането му в Атина бележи втория етап от посещението на понтифика в Средиземноморието, което има за цел да привлече вниманието към тежкото положение на мигрантите и бежанците.

Неговият график включва голяма литургия в неделя вечерта в Атинската концертна зала.

Превод и редакция: Юлиян Марков