Недопустимо е парламентът да бъде придатък на изпълнителната власт и да се гласуват формално вече взети решения. Ще бъдем истинска парламентарна република. Тази заявка даде в първото си медийно интервю в предаването "Тази събота“ на bTV новият председател на Народното събрание Никола Минчев от "Продължаваме промяната“.

Според Минчев не е нужна кардинална промяна в правилника на Народното събрание, но е възможно да има известни корекции. Той каза още, че е срещу политическото номадство в парламента – преминаването на депутати от една парламентарна група в друга, и ограничението това да се прави вероятно ще остане в правилника.

Минчев отбеляза, че сред приоритетите на парламента ще е закриването на специализираните съд и прокуратура.

Относно изискването за зелен сертификат за достъп до Народното събрание той коментира: "Поради специфичния допуск на външни лица парламентът не се води обществено място в общоприетия смисъл и не се прилагат ограничения за обществени сгради. Това тълкуване ще го помислим задълбочено. Правилата трябва да са за всички“.

По думите му е възможно да се въведе и тестване за депутатите веднъж седмично, както е за учениците.

Новият председател на парламента призна, че не е мислил по казуса с депутата Делян Пеевски от ДПС и как ще се изплаща заплатата му от парламента, след като е в списъка "Магнитски“.