Изпълняващият длъжността германски канцлер Ангела Меркел в последното си обръщение като глава на правителството се обърна към гражданите на страната и ги призова да се ваксинират срещу Covid-19. Видеообръщението бе разпространено от пресслужбата на германското правителство, предава ТАСС.

"Днес се обръщам към вас по този начин за последен път. Първият път беше преди повече от 15 години", каза Меркел и припомни, че са записани над 600 нейни видеообръщения. Първият видео подкаст беше публикуван през юни 2006 г. преди Световното първенство по футбол в Германия. Тогава Меркел пожела голям спортен празник на страната и нейните граждани. Следващите бяха посветени на различни теми - сигурност, култура, дигитализация, равенство между половете, борба с антисемитизма, енергийна реформа, селско стопанство и други.

"Подкастът беше особено ценен за мен в пандемията, която продължава почти две години“, каза Меркел. "По време на пика на тази четвърта вълна сме в много сериозна ситуация, в някои региони на страната ни тя дори може да се нарече драматична“, каза и.д. канцлерът. Тя говори за препълнените интензивни отделения, както и за онези, които загубиха живота си от последствията от болестта.

"Имаме ключа (за преодоляване на пандемията) под формата на ефективна и надеждна ваксина. Призовавам Ви да вземете сериозно този коварен вирус. Отново има нов вариант – "Омикрон“, който очевидно е дори по-заразен от предишните щамове", каза Меркел. "Ваксинирайте се! Няма значение дали е първа ваксина или бустер", призова тя, отбелязвайки, че "всяка ваксина помага", най-малкото предпазва от тежък ход на заболяването. И. д. канцлерът благодари на онези граждани, които спазват правилата и ограниченията, предназначени да победят коронавируса.

"За съжаление отново сме изправени пред трудни седмици, които можем да преодолеем само с общи усилия. С цялото си сърце искам да успеем", каза тя.

Меркел ще бъде канцлер до 8 декември. На този ден Бундестагът ще гласува кандидатурата на Олаф Шолц за неин наследник като глава на правителството, а след това президентът Франк-Валтер Щайнмайер ще назначи членовете на новия кабинет.

Превод и редакция: Юлиян Марков