Правителството на Русия изготви сценарий за минимизиране на използването на автомобили с неекологично чисти двигатели, пише руският вестник “Коммерсантъ“, позовавайки се на транспортната стратегия до 2035 г.

Според вестника този вариант се счита за безалтернативен. Авторите на документа обръщат голямо внимание на намаляването на атмосферните емисии. Един от сценариите включва поетапно намаляване на използването на превозни средства от "ниски емисионни класове".

"Включително чрез създаване на т. нар. екологични зони, където ще бъде забранено влизането на автомобили с неекологични двигатели“, се казва в изданието.

След като разгледа документа, вестникът отбеляза и планове за ограничаване на скоростта в жилищните райони, инсталиране на екрани за шум и въвеждане на "методи за цифров контрол на шума“.

Стратегията, както подчерта "Коммерсантъ“, споменава "организиране на ограниченията на скоростта в съответствие с принципите на специален достъп“, "стимулиране на споделянето на превозни средства“ и "регулаторно и правно разграничаване на условията за използване на лични превозни средства“.

Превод и редакция: Юлиян Марков