Съединените щати потвърдиха подкрепата си за проектите за проучване на природен газ на Кипър, след като страната предостави лиценз за проучване в Средиземно море на Exxon Mobil и Qatar Petroleum тази седмица, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini

"Политиката на САЩ относно изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Република Кипър е дългогодишна и не се е променила. Съединените щати признават правото на Република Кипър да разработва ресурсите в своята изключителна икономическа зона“, каза говорител на Държавния департамент в събота, коментирайки реакцията на Турция по отношения на лицензите за проучване, издадени от Кипър.

Турция в четвъртък обвини Кипър, че е нарушил нейния континентален шелф, като е дал лиценз за проучване на двете компании, заявявайки, че няма да позволи неразрешено проучване в своята юрисдикция.

Кабинетът на Кипър заяви в четвъртък, че ще предостави лиценз на Exxon Mobil и Qatar Petroleum за проучване на въглеводороди в част от обявената изключителна икономическа зона на Кипър (ИИЗ), която се намира на юг и на югозапад от острова.

Министерството на външните работи на Турция заяви, че този ход нарушава нейния континентален шелф в Източното Средиземноморие. Кипър обаче отговори, че въпросната зона е част от континенталния шелф на острова.

Превод и редакция: Юлиян Марков