Папа Франциск се отправя към Гърция в събота за втория етап от пътуването си в региона, като ще проведе срещи в Атина, насочени към укрепване на наскоро поправените връзки между Ватикана и православните църкви, предава Associated Press

Петдневното посещение на Франциск в предимно православните Кипър и Гърция е до голяма степен фокусирано върху тежкото положение на мигрантите, докато Европа засилва политиките си за граничен контрол.

Преговорите в събота ще бъдат насочени към зараждащ се съюз между източните и западните клонове на християнството, за да се изправят пред големите глобални проблеми, включително изменението на климата.

През 2001 г. папа Йоан Павел II стана първият католически духовен водач, посетил Гърция от повече от 1200 години. Франциск ускори междурелигиозните инициативи, като двете църкви се опитват да преминат от векове на конкуренция и недоверие към сътрудничество.

В Атина Франциск ще се срещне с предстоятеля на гръцката православна църква архиепископ Йероним, както и с политическото ръководство на страната, премиера Кириакос Мицотакис и президента Катерина Сакеларопулу.

На срещата си с ръководството на православната църква в Кипър в петък Франциск изрази съжаление за "вековното разделение“ между двете църкви.

Франциск покани православни християни и други религиозни водачи във Ватикана през октомври, за да подпишат декларация за климата. Поддръжниците на по-доброто ватиканско-православно сътрудничество твърдят, че то може да помогне на християнските общности в Близкия Изток и Северна Африка.

Православните църкви също търсят съюзи, докато са въвлечени в задълбочаващия се спор за независимостта на украинската църква, която исторически е била управлявана от Руската православна църква.

"Мисля, че присъствието на папата в Гърция и Кипър сигнализира за връщане към нормалните отношения, които трябва да имаме… за да можем да се придвижим към най-важното от всичко: единството на християнския свят“, каза Йоанис Панайотопулос, доцент по богословие и църковна история в Атинския университет, пред Associated Press.

"Така че това пътуване е много важно и означава, че можем да проведем истинска дискусия по основните въпроси, като миграцията.

Франциск ще се срещне с членове на малката католическа общност в Гърция и в неделя ще отиде отново на остров Лесбос в Егейско море,който посети преди пет години, за да се срещне с мигранти в лагера за задържане там. Той взе някои от тях в Италия със себе си на борда на папския самолет.

Около 4000 полицаи ще охраняват Атина за посещението на папата, което приключва в понеделник.

Превод и редакция: Юлиян Марков