Окончателното решение дали партията на Африм Гаши "Алтернатива" ще бъде част от правителството ще бъде взето тази вечер на заседание на най-висшия партиен орган - Централния съвет. На заседанието, насрочено за 19 часа местно време (20 часа българско време) в централата на партията в Тетово, както съобщи говорителят на партията Орхан Муртезани, ще бъде взето окончателно решение, а повече информация ще бъде предоставена на пресконференция след заседанието, пише скопското електронно издание "24 Инфо".

Заседанието на Централния съвет на партията беше предшествано от три срещи на Гаши с министър-председателя и председателя на СДСМ в оставка Зоран Заев, на които се обсъждаше участието на Алтернатива в правителството и подкрепата на парламентарното мнозинство от четиримата им депутати.

След последната среща, проведена в сряда, правителството обяви, че се очаква до края на тази седмица да се проведат необходимите консултации в СДСМ и "Алтернатива“ и да се осигури необходимата координация за постигане на споразумение за евентуално съвместно управление.

"На срещата беше отбелязан очевиден напредък в хармонизирането на позициите за изменение на съдържанието на правителствената програма и бяха обменени идеи и мнения от двете страни за споделяне на отговорностите на най-високо ниво в институциите на централното правителство. Разговорите продължават, водени от стремежите към европейския дневен ред на страната и необходимостта от изпращане на ясни послания до гражданите и ЕС за ангажимента за европеизация на Северна Македония, за подобряване на икономическия стандарт и качеството на живот на гражданите,“ се казва в изявление на правителството на РСМ.

Евентуалното съвместно правителство, както заявиха, ще бъде ангажирано с предизвикателствата, произтичащи от пандемията и световната енергийна криза, за да постигне без забавяне на поставените стратегически цели на Република Северна Македония.

На предишната среща между Заев и Гаши, която се проведе в началото на тази седмица, беше договорена принципно програмната част от евентуалното бъдещо сътрудничество на "Алтернатива“ в правителството и, както беше съобщено тогава, продължиха консултациите по кадровите решения . Заев и Гаши се срещнаха и на 19-ти този месец, когато беше обявено, че са обсъждали условията и ролята на "Алтернатива“ в новото парламентарно мнозинство.

Разговорите за евентуално ново парламентарно мнозинство и влизане на "Алтернатива“ в правителството последваха неуспешна инициатива на опозицията в парламента за вот на недоверие на правителството и оттеглянето на Беса от кабинета. "Алтернатива“ също беше част от опозиционния блок, който поиска вот на недоверие срещу правителството, но централното ръководство на партията миналия петък упълномощи Гаши да започне разговори с всички политически участници, премиера и евентуалния нов премиер, за да види каква е тяхната концепция за излизане от политическата криза.

На заседание на Централния съвет на СДСМ, което се проведе същия ден, беше потвърдена оставката на Заев от лидерския пост в партията, заради лошите изборни резултати на местните избори, но му беше дадена легитимност да води преговорите за парламентарно мнозинство. СДСМ ще избере нов лидер на конгрес на 12-ти този месец, като за същия ден е насрочен конгрес от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Заев в изявление преди седмица по въпроса дали в момента ще се оттегли от поста министър-председател и ще подаде оставката си в парламента или ще се вслуша в искането на коалиционния си партньор ДСИ да завърши мандата си до 2024 г., посочи, че всичко ще зависи от преговорите с "Алтернатива“ и България.

"Първо трябва да приключат преговорите за парламентарно мнозинство с "Алтернатива". Ако това бъде завършено и публично оповестено, ще бъде направена оценка със стабилно и увеличено парламентарно мнозинство, кога да се отиде в парламента с процедура за избор на правителство с "Алтернатива“ и в зависимост от преговорите с България. "Една от най-важните причини да влезе "Алтернатива“ в правителството е осигуряването на стабилно правителство и стабилно мнозинство заради започването на преговорите с ЕС“, каза Заев.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в петък отново поиска провеждането на предсрочни парламентарни избори, като разкритикува правителството и поиска от него отговорност за ситуацията с енергийната криза, както и за автобусната катастрофа в България.

Мицкоски в изявление по време на посещението си в Прилеп каза, че се съмнява и е обезпокоен, че "напускащият премиер е готов да подпише ново споразумение с България, което ще означава асимилация и директен удар върху идентичността на македонския народ". Той повтори, че е неетично СДСМ да насрочи конгрес в същия ден с този на ВМРО-ДПМНЕ, въпреки че техният беше насрочен месеци по-рано.

Превод и редакция: Юлиян Марков