От 11.00 часа ще започне залесителна акция с около 2000 бройки плодови дръвчета в землището на село Поляна, област Ямбол. Това съобщиха от пресцентъра на Община Ямбол. Фиданките са от видовете дюля, слива, киселица и махалебка и ще попълнят култури от червен дъб и сребролистна липа.

Акцията се осъществява съвместно с Югоизточно държавно предприятие – Сливен и Държавно горско стопанство – Тунджа, а фиданките са дарени от Гората.бг.

Целта на инициативата е да се осигури храна за дивеча, птиците и пчелите. Площта на едногодишната култура е 117 декара, поради което посадните места ще бъдат маркирани и подбрани така, че да не затрудняват гражданите.

Община Ямбол приканва хората от областта, ако имат желание, да се включат в тази доброволческа акция.

Организаторите уточняват, че няма да има нужда от предварително записване. Служители от Държавно горско стопанство – Тунджа и ЮИДП – Сливен ще бъдат също на място през целия ден, за да съдействат на гражданите.

Сборният пункт за всички желаещи да присъстват ще бъде в 11:00 часа, на 3 км след разклона за село Леярово, в посока село Камен връх. Точните координати на локацията може да откриете тук: 42.17’14’’N 26.47’35’’E. Обектът се намира съвсем близо до асфалтовия път, от неговата лява страна. Колите ще могат да се паркират на самия черен път.

Организаторите призовават всички участници да бъдат с подходящи дрехи и обувки и да носят със себе си храна, вода, усмивки и добро настроение.

Засаждането на дърветата ще премине при спазване на всички противоепидемичните мерки. Няколко от ямболските училища също пожелаха да подкрепят акцията. По молба на директорите Община Ямбол ще осигури автобусен транспорт за учениците.

При невъзможност събитието да бъде осъществено поради метеорологичните условия, ще бъде публикувана информация за кога се отлага съвместната дейност в официалната страница на ДГС – Тунджа във Facebook.