Близо 30 % от населението на област Кюстендил е ваксинирано срещу COVID – 19. Това стана ясно по време на работна среща в залата на Областна администрация, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Епидемиологичната обстановка в област Кюстендил и действията на контролните органи в процеса на спазване на наложените мерки бяха темите, които се обсъдиха на днешната работна среща между регионалните институции, свикана от областния управител инж. Александър Пандурски.



"По отношение на новорегистрираните случаи, по отношение на 14-дневната заболяваемост и на диагностицираните за до

машно лечение, показателите сочат, че, за щастие, слизаме надолу. Спрямо ваксинациите наближаваме 30%. Но борбата с пандемията продължава и не бива да се успокояваме. Необходимо е да продължим имунизационния процес, защото на този етап това е единствената сигурна защита за всички нас“, коментира инж. Пандурски и изказа благодарност на всички контролни органи, които си вършат стриктно работата.

От РЗИ – Кюстендил информираха, че спрямо 14-дневната заболяваемост областта вече попада в червената, а не в тъмночервената зона. А като общини: в тъмночервената зона е само община Рила, Трекляно е в жълтата зона, останалите са в червената зона. "Имаме спад на новозаболелите, имаме подобряване на ситуацията“, посочиха от Регионалната здравна инспекция. На домашно лечение към момента са 875 човека, 774 са починалите, излекувани са над 12 400 души, под карантина са 632 лица. Общо диагностицирани от началото на пандемията са 14 262 лица.

По отношение на имунизациите: със завършен ваксинационен цикъл са 31 319 лица, което прави 29,65% обхващане с пълен ваксинационен цикъл на лицата на и над 12-годишна възраст.

Венцеслав ИЛЧЕВ