За месец ноември 2021 г. Дирекция "Инспекция по труда“ - Смолян е извършила 76 проверки на територията на областта. Това съобщи за Радио "Фокус“ – Смолян инж. Емилия Даракчиева – директор на Инспекцията по труда – Смолян. Констатирани са 367 нарушения на нормативните актове на трудовото законодателство, в т.ч. по осигуряването на здравословните и безопасни условия на труд – 234 и по трудовите правоотношения – 133. За тяхното отстраняване са приложени 350 принудителни административни мерки. За отчетния месец са констатирани две лица да полагат труд без сключен трудов договор в писмена форма и две лица са преминали от 4-часов работен ден на пълно работно време – 8 часа. През месец ноември 2021 г. са установени 17 700 лева забавени трудови възнаграждения на 11 работници за три месеца при един работодател, а след намесата на Инспекцията по труда са изплатени 30 462 лв., подчерта инж. Даракчиева.

За отчетния период са издадени 30 наказателни постановления, влезлите в сила са 17, с обща сума на наложените имуществени санкции в размер на 18 500 лв.

Инж. Даракчиева каза още, че през месец декември Дирекцията е планирала извършването на проверки на търговските обекти в зимните курорти Пампорово и Чепеларе. Основни акценти на тези проверки ще бъде спазване на изискванията по възникване и осъществяване на трудовите правоотношения, на работното време и почивките, по заплащането на труда, по осигуряване на минималните изисквания за здраве и безопасност, както и на противоепидемичните мерки.

Нели ГЕРГЬОВСКА