12 български граждани са задържани в Германия за разпространение на наркотици, съобщи на брифинг говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев.

Петима от тях са обвинени за участие и ръководство на организирана престъпна група. Той обясни, че не може да даде подробна информация по случая, тъй като колегата му от Франкфурт е забранил да се дават по-подробни данни. На територията на България не са иззети наркотични вещества, а данни какви са те – няма.

Били са извършени претърсвания и изземания в област Търговище, като веществените доказателства са събрани с цел да се докаже вината на задържаните българи.

Независимо, че са български граждани, престъплението е извършено в Германия. Затова наказателното производство няма да се води от българските власти.

"Никой не може да бъде осъден два пъти за едно и също престъпление“, уточни Христо Кръстев.

Спецпрокуратурата днес е постигнала споразумение с двама турски граждани, пренесли през наша територия хероин за близо 57 млн. лв, съобщи още Кръстев.

Наложените наказания са 9 години затвор при първоначален строг режим и 100 000 лева глоба за първия, а за втория - 8 години затвор при първоначален строг режим и 50 000 лева глоба. Става въпрос за откритите наркотици в мраморни плочи

Теодора ПАВЛОВА