В Пловдив се създава "дигитална видео банка“ за съвременно изкуство, по-далечната цел е създаването на музей, съобщиха за Радио "Фокус"- Пловдив от пресцентъра на общината.

Емил Миразчиев от Сдружение "Изкуството днес“ представи днес в Дома на културата най-новия си проект, стартирал наскоро с подкрепата на Национален Фонд "Култура“

Емил Миразчиев от Сдружение "Изкуството днес“ представи днес в Дома на културата "Борис Христов“ най-новия си проект, който носи заглавието "ДИГИТАЛНА ВИДЕО БАНКА – АТА“. На презентацията присъства заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, пловдивски артисти, творящи в областта на съвременното изкуство, медии, културолози и студенти.

Проектът, който стартира през 2021 г. с подкрепата на Национален Фонд "Култура“ е в процес на развитие и цели създаването на голяма "дигитална видео банка“ на тема съвременното изкуство в града под тепетата, съдържаща архивен видео материал от дейността на сдружението и развитието на Център за съвременно изкуство в Пловдив – Баня "Старинна“ от 1995 до 2020 г.

"За мен това е много важна стъпка. Уверил съм се как с времето част от архива остава някак скрит, минава назад, а паметта за събитията е много важна. С определена доза самочувствие бих казал, че това, което сме направили през годините е много, както и че нашата организация винаги е държала високо ниво“, каза Емил Миразчиев на представянето.

Към момента на сайта на сдружението е качен видео архив на 20 събития, с връзка към YouTube канал с информация за фестивали, отделни издания, визуални творби, интервюта, видеа от събития в Пловдив. Проектът е в развитие, така че с времето ще се обогатява, разширява и надгражда. Затова Емил Миразчиев се обърна с апел към присъстващите за обратна връзка - какви са впечатленията, какво трябва да се промени, кое може да се подобри. Една по-далечна цел, която сподели Миразчиев, е създаването на Музей на съвременното изкуство в Пловдив.

"Защо тук? Защото точно от тук са тръгнали много значими за съвременното изкуство събития, фестивали и творческият път на известни в цял свят артисти, някои от които се изучават като пример в учебниците. Историята на "Баня "Старинна“ започна благодарение на подкрепата на общината преди много години. Проектът се разви, стана Център за съвременно изкуство. Съвременното изкуство дебатира винаги важни теми, които обаче не винаги са удобни. Артистът не трябва да бъде ограничаван. Изкуството е свобода. Дали са политически, естетически, социални или други елементите, авторът чрез намесата си в публичната среда представя за дискусия общочовешки и значими теми, пречупени през своята призма и изразни средства.“, сподели Емил Миразчиев.

"Адмирации за проекта, който започна тази година с подкрепата на Национален Фонд "Култура“. Преди време се казваше, че "написаното остава“. Днес можем да добавим и че "дигитализираното остава“. Архивът разказва 25-30 - годишната история на съвременното изкуство в Пловдив – тема, чието начало поставихте именно вие, защото през всички тези години Сдружение "Изкуство днес“ e автор на над 80 проекта в областта на иновативните и съвременни форми“, каза заместник-кметът Пламен Панов.

Той допълни, че през годините тази тема се променя, трансформира, еволюира, ставала е и повод за дебати. Даде пример със събитията, които се случват в Пловдив - "Седмицата на съвременното изкуство“, фестивалът "Арт позитив“, Фестивалът на светлината Лумикс, "Фасада Видео Фестивал“ и други.

Пламен Панов заяви, че Община Пловдив е подкрепяла и ще продължава да подкрепя развитието на съвременното изкуство, защото Пловдив е град - сцена. Пловдив е Европейска столица на културата.

"Считам, че ролята на общината е да поощрява, да помага и да балансира. В Пловдив със сигурност има място за всички видове изкуства и публики. Затова и всяка година в културния календар имаме поне два такива проекта, посветени изцяло на съвременното изкуство. Тази година община Пловдив създаде за първи път и своя собствена "Резидентна програма“, допълни още Пламен Панов.

В края на срещата, част от присъстващите разказаха собствени впечатления от участието си в различни фестивали и събития от последните години - с какво това ги е обогатило и как им е позволило да се потопят в процеса на създаване на съвременно изкуство "от кухнята“, проследявайки целия процес отвътре.

Сдружение "Изкуство днес“ стартира своята дейност с първото издание на седмица на модерното изкуство през 1995 г. с подкрепата на Община Пловдив. Благодарение на партньорството на двете институции, Баня "Старинна“ се наложи в национален и международен контекст като престижно място за показване на високо качествено съвременно изкуство. Дейността бе подкрепена през годините и от множество посолства и международни културни институции като Швейцарска културна програма Про хелвеция, Култур Контакт – Австрия, Британски съвет, Даниел Ланглоа – Канада, EU-Japan Fest Japan Committee, Алианс Франсез, Федерално канцлерство на Австрия – отдел Изкуство и култура, ИФА Институт за външни отношения – Германия. От 2010 сдружението е член на международната мрежа от немски културни общества в чужбина на Гьоте-институт.