В Кюстендил беше представен проектът на споразумението за партньорство с Европейската комисия за следващия програмен период, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Основните приоритети за финансиране и програмите за следващия период бяха представени онлайн.

Споразумението за партньорство е основният стратегически документ, очертаващ рамката за управление на средствата от европейските фондове. В него са посочени целите на кохезионната политика, фондовете и програмите, чрез които ще се работи за постигането на тези цели, както и предварителното разпределение на финансовите средства по цели на политиката и по програми. Съгласно проекта на документа, през програмен период 2021-2027 година инвестиции с европейско финансиране в България ще се осъществяват в рамките на всичките пет политически цели на Съюза, а именно: по-интелигентна и по-конкурентоспособна Европа, по-зелена и устойчива Европа, по-добре свързана Европа, по-социална Европа и Европа по-близо до гражданите.

Нов инструмент, свързан с политиката на сближаване, който е включен в споразумението за партньорство, е фондът за справедлив преход. Средствата за България от този фонд са 1,295 млрд. евро и те ще бъдат насочени към смекчаване на социално-икономическите последствия от поетапното затваряне на въглищните мини и електроцентрали в най-засегнатите области на страната – Маришкия басейн в област Стара Загора, района на община Бобов Дол в Кюстендилска област и област Перник. Средствата от този фонд ще се използват за подкрепа на малки и средни предприятия, стартиращи фирми, производствени инвестиции и инвестиции в иновационни дейности, цифровизация; възстановяване и обеззаразяване на обекти, проекти за промяна на предназначението; инвестиции в кръгова икономика, в преход към чиста енергия, например в областта на енергийната ефективност; преквалификация на работници, съдействие при търсене на работа. Средствата от фондовете, включени в обхвата на Споразумението за партньорство, ще се инвестират в страната чрез 10 програми. Новост е обособяването на програма с наименование "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“, основната цел на която е да накара бизнеса и науката да работят заедно и да насърчава трансфера на технологии.

Венцеслав ИЛЧЕВ